Hlasovací místnosti se uzavřou v 18:00 SELČ, první oficiální odhady výsledků se očekávají kolem 20:00 SELČ.
Řekové jsou ohledně referenda značně rozděleni: poslední průzkumy veřejného mínění zveřejněné v pátek naznačovaly, že počet voličů, kteří se chystají návrhy věřitelů podpořit, je prakticky vyrovnaný s počtem těch, kteří je chtějí odmítnout.

Svůj hlas už odevzdal i šéf levicové vlády Alexis Tsipras, podle něhož je referendum o reformách vítězstvím demokracie. "Je možné ignorovat vůli jedné vlády, vůli lidu ale ignorovat nelze," řekl Tsipras novinářům, když odevzdal svůj volební lístek. "Jsem si jist, že otevíráme novou cestu pro všechny evropské národy," dodal.

"Dnes Řekové rozhodují o osudu naší země. Hlasujeme 'ano' pro Řecko, hlasujeme 'ano' pro Evropu," uvedl ve volební místnosti opoziční vůdce a bývalý premiér Antonis Samaras.

Představitelé některých evropských zemí referendum označují za hlasování o setrvání Řecka v eurozóně, která nyní kvůli vývoji v Řecku čelí největší krizi od svého vzniku před 15 lety. Podle některých hlasů je ve hře dokonce i setrvání Řecka v Evropské unii.

Řecká vláda návrhy věřitelů označuje za ponižující. Její ministr financí Janis Varufakis v sobotu obvinil mezinárodní věřitele z terorismu, kterého se podle něj dopouštějí tím, že mezi obyvateli Řecka zasévají strach. Dodal, že je připraven odstoupit, pokud voliči doporučení vlády neuposlechnou.
Varufakis tvrdí, že v případě odmítnutí návrhu budou muset věřitelé Aténám okamžitě poskytnout příznivější podmínky. Podle některých vysokých činitelů eurozóny je však takováto představa naprosto mylná.

Zavřené banky a omezené výběry

Napětí v Řecku tento týden vzrostlo poté, co byla vláda nucena uzavřít banky a omezit výběry z bankomatů. Řekové tak hlasují ve vypjaté atmosféře a strachu z budoucnosti, protože omezení pohybu kapitálu je jen završením předchozích pěti let tvrdých škrtů a upadajícího hospodářství, které přineslo i obrovskou nezaměstnanost a sociální problémy.

"Hlasovala jsem 'ne', nikoli 'ano', což je volba, na které trvají naši evropští partneři. Jsem už téměř čtyři roky bez práce a říkala jsem si, že musím být trpělivá… Už mám ale dost nouze a nezaměstnanosti," řekla agentuře Reuters třiačtyřicetiletá volička z Atén.

"Jsem nucen hlasovat 'ano', protože chci zůstat v eurozóně a v Evropské unii. Nedokážu si představit, že by bylo Řecko mimo Evropu a nemyslím si, že když řekneme 'ne', tak v Evropě můžeme zůstat. To nemohu riskovat," zdůvodnil svou volbu osmačtyřicetiletý Dimitris Danikoglu, který pracuje v rodinném klenotnictví.