„Prohledali jsme 22 domů a sídlo soukromé univerzity. Kolem čtyřiceti lidí bude vyšetřováno v souvislosti s případy korupce na univerzitě," uvedla policie.

Případ se týká soukromé univerzity Bioterra, která už jednou, před dvanácti lety, přišla o licenci, protože byla zapletena do vydávání falešných diplomů.

Nyní jsou obviněni dva profesoři z přijímání peněz od studentů výměnou za to, že jim poskytovali předem zkušební otázky. Některým studentům upravovali známky nebo známkovali studenty, kteří vůbec nepřišli na zkoušku.

Podle analytiků je to jen pověstná špička ledovce. Korupce a podvádění při zkouškách jsou v rumunských školách problémem už dlouhé roky a byly rozšířeny i za komunistického režimu.

Po roce 1990 byl otevřen velký počet soukromých univerzit a akademických institutů, některé poskytovaly vzdělání pochybné kvality a usilovaly o velký zisk tím, že nabrali hodně studentů.

Podle expertů je kvalita vzdělání získaná v těchto soukromých zařízeních obvykle nižší než ve státním systému. Mnozí jejich absolventi končí jako nezaměstnaní.

Nízká etická kultura v rumunském vzdělávacím systémy se odrazila nedávno v několika skandálech s plagiátorstvím u lidí ve vysoké politice. V červnu například Rada pro uznávání akademických titulů vyzvala premiéra Victora Pontu, aby vrátil univerzitní hodnost, protože na něj padlo podezření, že opsal svoji doktorskou práci. O měsíc později ministerstvo školství rozhodlo, že Ponta napsal práci v souladu s akademickými standardy, ale případ nebyl definitivně uzavřen.