„Podle předběžných údajů zahynulo 18 lidí. Deset těl bylo vyzdviženo na povrch," uvedlo ministerstvo vnitra podle agentury ITAR-TASS.

Exploze nastala v 7:28 SEČ v hloubce 800 metrů, požár nenásledoval. První údaje ministerstva pro mimořádné události uváděly, že 242 z 259 havířů se podařilo vyfárat, čísla však byla později korigována: na postiženém úseku pracovalo místo 17 celkem 23 havířů, z nichž 18 zahynulo, tři byli hospitalizováni a dva ošetřeni na místě.

Na místě zasahovalo devět jednotek záchranářů a zdravotnická brigáda. Důl obklopili policisté, včetně speciálních pořádkových jednotek OMON. Příčiny neštěstí se vyšetřují podle paragrafu o porušení bezpečnostních předpisů a tým vyšetřovatelů posílili moskevští specialisté na technologické havárie.

„Letím na místo i kvůli pomoci rodinám obětí," ohlásil ministr pro mimořádné situace Vladimir Pučkov. „Vše rozhodneme rychle. Rodiny obětí dostanou po dvou milionech rublů (1,25 milionu Kč)," dodal.

Důl, který patří společnosti Vorkutaugol jako součásti oceláren Severstal, pracuje od roku 1973. Ročně se tu těží až 1,8 milionu tun uhlí, celkové zásoby se odhadují na 40 milionů tun. Loni důl vyhrál firemní soutěž o nejlepší pracovní podmínky.

Vorkuta bývala za dob komunistického diktátora Josifa Stalina proslulá vězeňskými tábory s často nelidskými podmínkami.

Důlní neštěstí jsou v Rusku poměrně častá. Minulý měsíc v Kemerovu při výbuchu metanu zahynulo osm horníků, loni v dubnu také v Komi na šachtě Zapoljarnaja zahynul při závalu jeden havíř, v červenci v Kemerovu na šachtě Ziminka zahynuli v podzemí tři lidé a v srpnu v Jakutsku další dva. Jedno z nejtragičtějších neštěstí se odehrálo v květnu 2010 na šachtě Raspadskaja v Kemerovu, kde při dvou explozích metanu zahynulo 91 lidí a více než stovka byla zraněna.