Podle jeho slov radikálové z islamistického Islámského státu (dříve Islámský stát v Iráku a Levantě, ISIL) systematicky zabírají další oblasti, do té doby držené umírněnými povstalci, kteří mají podporu západních zemí. Bašír proto vyzval Spojené státy, Turecko, Saúdskou Arábii, Katar, ale i další spojence, aby jim co nejdříve poskytli zbraně a munici.

V posledních dnech prý islamisté výrazně postupují v oblastech kolem severosyrského města Halab poblíž tureckých hranic. Pod jejich kontrolu se rovněž dostala rozsáhlá oblast ve východosyrské provincii Dajr az-Zaur na hranicích s Irákem.

„Naléhavě žádáme, abyste podpořili FSA zbraněmi a municí, abychom se vyhnuli humanitární katastrofě, která ohrožuje naše lidi," uvedl Bašír. „Čas není na naší straně," dodal. Varoval, že pokud se k nim brzy nedostane pomoc, „katastrofa se nezastaví na hranicích". „Mezinárodní společenství si musí uvědomit svou historickou zodpovědnost," zdůraznil velitel Svobodné syrské armády.

Střety s rebely

V Sýrii již více než tři roky zuří občanská válka mezi povstalci a vládními jednotkami prezidenta Bašára Asada. Tyto boje ale v poslední době ustoupily do pozadí a na intenzitě nabývají zejména střety mezi jednotlivými frakcemi rebelů. V nich jsou poslední dobou úspěšní právě radikálové z Islámského státu, kteří obsadili mnohá města i ropná pole na severozápadě Iráku a rovněž v Sýrii.

Ačkoli bývá většina obětí z poslední doby z řad vládních či povstaleckých bojovníků, nadále v zemi umírají i civilisté. Exilová opoziční organizace SOHR dnes informovala o smrti osmi lidí, kteří byli zabiti při ostřelování oblastí pod povstaleckou kontrolou ve městě Daíl. Podle aktivistů šlo o syrské rodiče a jejich šest dětí.