Těla Američanů byla v ledovci na zmíněné 8013 metrů vysoké hoře objevena dvojicí jiných horolezců minulý týden.

Čtyřicetiletý Lowe byl považován za jednoho z nejvýznamnějších horolezců své generace. V horolezecké komunitě byl rovněž oceňován za to, že se podílel na záchraně několika svých kolegů. Na čtrnáctou nejvyšší horu světa se vydal se svým dobrým kamarádem, devětadvacetiletým kameramanem Bridgesem.

Nález jejich těl oznámila v pátek Loweova bývalá žena, která vede nadaci nesoucí manželovo jméno společně se svým nynějším manželem Conradem Ankerem. Anker byl na svazích Šiša Pangmy v den, kdy Lowea usmrtila lavina, s lehčími zraněním ale tehdy vyvázl živý. Několik dní pak ještě spolu s dalšími lidmi na místě po pohřešované dvojici pátral. Později se oženil s vdovou po Loweovi a adoptoval jeho tři syny.

Ankerovi byli minulý týden se svou nadací v Nepálu, když jim zatelefonovali horolezci David Göttler a Ueli Steck, kteří je informovali o nálezu těl. Ta prý "jsou stále uvězněna v modrém ledu, ale začínají se z ledovce vynořovat". Podle oblečení a výstroje Ankerová prohlásila, že se "nepochybně" jedná o pohřešovaný pár. Těla by měla být nyní vyzvednuta z ledu.

Šiša Pangma se nachází v jižní části středního Tibetu asi 120 km západně od masivu Mount Everestu a 11 km od hranic Nepálu. Pokořena byla jako poslední z osmitisícovek až v roce 1964.