Brahmí, kterému bylo 58 let, patřil k arabským levicovým nacionalistům a jako člen Ústavodárného shromáždění se podílel na přípravě nové ústavy. Podle tuniské televize ho pachatelé zabili ráno před jeho domem nedaleko metropole. Jeden ze členů strany řekl, že Brahmí zemřel před očima své manželky a dětí. Podle médií ho zasáhlo 11 střel vypálených útočníky jedoucími na mopedu.

V hlavním městě se k protestu proti zavraždění významného opozičního politika sešlo před ministerstvem vnitra několik tisíc lidí. Demonstranti provolávali hesla namířená proti vládě vedené islamisty a vyzývali k její rezignaci. „Pryč s vládou islamistů!" skandoval zástup.

Tisíce lidí se do protestů zapojily i v Sídí Bú Zidu. Podle médií část demonstrantů podpálila tamní sídlo vládnoucí islamistické Strany obnovy, která podle přesvědčení jejích odpůrců stojí za vraždou Brahmího. „Tisíce vyšly do ulic. Lidé zablokovali cesty a zapálili pneumatiky. Jsou velmi rozzlobení," citovala agentura Reuters jednoho z obyvatel města.

V Sídí Bú Zid se zrodila předloňská tuniská revoluce. Ta znamenala začátek „arabského jara", vlny rebelií, které v několika arabských státech vedly k pádu tamních vlád.

Největší tuniská odborová organizace UGTT kvůli dnešnímu atentátu vyzvala na pátek ke generální stávce. „Bude to politická stávka na obranu Tuniska a na protest proti této nové politické vraždě," oznámil podle Reuters mluvčí UGTT.

Na výzvu předsedy Ústavodárného shromáždění by pátek měl být také dnem smutku za Brahmího.

UGTT uspořádal generální stávku již 8. února dva dny po zavraždění Šukrího Bilajda. Tohoto šéfa malého levicového Demokratického vlasteneckého hnutí zabila podobným způsobem jako Brahmího skupina útočníků. Bilajd patřil ke kritikům Strany obnovy. Právě jí se připisuje vražda i tohoto opozičního politika. Dodnes nebyla plně objasněna. Ve středu vláda informovala, že se podařilo strůjce vraždy identifikovat, ale detaily má ministerstvo vnitra teprve oznámit.

Po Bilajdově vraždě rezignoval premiér Hamádí Džibálí a prohloubila se politická krize v zemi. Nepokoje, které následovaly, hrozí zemi i nyní.

Dnešní zločin mezi prvními v zahraničí odsoudili francouzský prezident Francois Hollande a vysoká komisařka OSN pro lidská práva Navi Pillayová. „Jsem šokována a hluboce zarmoucena zprávou o zavraždění pana Brahmího," uvedla podle agentury AFP Pillayová v prohlášení a stejně jako Hollande vyzvala k rychlému vyšetření atentátu.