Jeden ze sedmnácti obžalovaných, redaktor Kadri Gursel u soudu uvedl, že všechna obvinění proti němu jsou smyšlená a způsob, jakým je obviněn, je ilegální.

Přívrženci listu rovněž argumentují, že proces je vykonstruovaný.

„Vše, co k tomu mohu dodat, je, že se jedná o politický případ. Jsou drženi za to, že jsou novináři, jen dělali svoji práci,“ uvedla Elif Gunay, dcera vedoucího editora Turhana Gunayae. Svého otce mohla ve vězení navštívit jen na hodinu týdně.

„Povídali jsme si hodinu přes telefon za vězeňským sklem. Po skončení limitu telefon stopli. Je frustrující být po hodině odtržena od svého otce na celý týden .“

Její 71letý otec rovněž trpí zdravotními problémy, včetně aterosklerózy a potřebuje operaci. „To jim ale nestačilo, aby byl propuštěn na kauci,“ stěžuje si dcera.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.
Zastavme přístupové rozhovory s Tureckem, loňský puč byl fingovaný

Konec, nebo začátek demokracie v Turecku?

Před týdnem Turecko „oslavovalo“ rok od výročí nepovedeného převratu. Pro řadu lidí to byl rok od triumfu demokracie. Kritici ale tyto události označují za její kolaps. Od minulého roku bylo totiž zatčeno více než 50 tisíc lidí.

Jak uvádí novinářská asociace Turecka, svoboda tisku je od té doby tvrdě potlačována. Dohromady muselo svoji činnost ukončit přes 150 médií. Turecko je také země s nejvyšším počtem uvězněných novinářů, vězněno jich je na 150, většina z nich je obžalována z terorismu.

Nicméně vláda tento počet popírá. Prezident Recep Tayyip Erdogan pro BBC uvedl, že tento měsíc byli zatčeni pouze dva novináři.

„Zbytek jsou buď teroristé, nebo alespoň nosí zbraň,“ nechal se slyšet turecký prezident.

Prezident Recep Tayyip Erdogan
Výjimečný stav v Turecku platí i nadále. Parlament ho počtvrté prodloužil

Hlavním obžalovaným v celé kauze je šéf editor listu Can Dundar. Zatím si odseděl tři měsíce za špionáž, byl ale propuštěn na kauci. Nyní žije v exilu v Německu.

„Zajímalo by mě, o které dva novináře se jedná,“ řekl pro BBC. Podle něj je v zemi vězněno více než 150 novinářů.

„Pan Erdogan nesnáší kritiku,“ říká. „Každou kritiku své osoby považuje za urážku, nebo dokonce teroristický čin. Víme, že všichni tito lidé jsou jen novináři a dělali svoji práci,“ dodává žurnalista.

„Jedná se o podivný případ. Je to absurdní,“ říká obhájce Adil Demirci. „Vláda útočí na list, protože jde o opoziční noviny. Je to politický proces,“ dodává.

Mezi dalšími obžalovanými jsou členové vedení Akin Atalay, Önder Çelik a Mehmet Orhan Erinç, pro něž soud požaduje tresty vězení odnětí svobody od 11,5 roku do 43 let. Pro šéfredaktora Murata Sabuncua požaduje prokuratura až 15 let vězení.

Video: protestní pochod proti vykonstruovanému procesu

Zdroj: Youtube

Šéfka sdružení médií PEN Turecko Zeynep Oral je přesvědčena, že svoboda tisku je v zemi nejhorší za posledních několik dekád.

„Nikdy nevíte, co se stane zítra. Dnes můžou každého zatknout za cokoliv. Pokud jsou ale novináři zatýkáni bezdůvodně, nikdo v naší zemi nezůstane svobodný. Cumhuriyet byl poslední pevností svobody médií v Turecku, pokud ho ztratíme, svoboda médií v zemi skončí,“ dodává.

Případ, který s napětím sledují aktivisté a novináři po celém světě, by měl být uzavřen koncem tohoto týdne.

Video: přívrženci prezidenta oslavují výročí rok od nepovedeného puče

Zdroj: Youtube
Peter Altmaier
Turecko se chová nepřijatelně, prohlásil šéf úřadu německé kancléřky Merkelové