Nejhorší je stále situace ve státě New Jersey, kde je bez proudu 780.000 domácností. Guvernér státu Chris Christie v neděli prohlásil, že šest dní po ničivé bouři Sandy je stále i on její obětí. „Stále jsem doma bez elektřiny. Nejsem rád, moje žena není ráda," řekl starosta Chris Christie. Ocenil ale, že elektřina se vrátila 1,8 milionu lidí.

Ve státě New York je podle úřadů stále bez elektřiny kolem 488.000 domácností. Mnohé obyvatele také sužuje samotné bydlení. „Začíná být zima, domy mnoha lidí jsou neobyvatelné. Jsou zde desetitisíce lidí, kteří potřebují okamžité řešení," prohlásil v neděli guvernér státu New York Andrew Cuomo.

Tisíce lidí jsou bez proudu i ve městě New York, a to zejména ve čtvrti Queens. Podle ministerstva energetiky je v New Yorku a dalších velkých městech ve východní části USA mimo provoz 27 procent čerpacích stanic, přičemž ještě na začátku víkendu to bylo 38 procent. U stanic se stále tvoří dlouhé fronty, v nichž se čeká i několik hodin. Mnohé z nich proto omezují nákup na 30 dolarů za jedno načerpání pohonných hmot.

Situaci ještě zhorší mrazivé počasí

Problematické je také zásobování topnou naftou, kterou využívá velké množství amerických domácností. Ty vystaví těžké zkoušce mrazivé počasí spojené s dešťovými srážkami a silným větrem, které začnou podle meteorologů sužovat oblast v polovině týdne.

Tisíce lidí se dennodenně vrací do svých poničených domovů, desítky tisíc dalších ale na to stále čekají. V mnoha případech je jejich majetek prakticky na odpis a nezbývá jim než po odklizení trosek buď postavit nový dům anebo se odstěhovat jinam.

Další podstatný krok v návratu k normálu představovalo dnes v New Yorku znovuotevření většiny z 15.000 škol. Nicméně 57 školních budov jeví známky tak vysokého poškození, že byli školáci a učitelé nuceni se přestěhovat do nouzových prostor. Na 20 školách se dál nevyučuje, protože v nich nejde proud a na dalších 16 proto, že jsou stále využívány k nouzovému ubytování lidí, kteří přišli o střechu nad hlavou anebo se z jiných důvodů ještě nemohou vrátit domů.

Úlevu přináší zprovoznění většiny prostředků hromadné dopravy, do kterých se nahrnuly davy lidí. V provozu je zhruba 80 procent newyorského metra, určitá omezení se stále dotýkají i železniční a autobusové dopravy.

Bouře Sandy si koncem října ve Spojených státech vyžádala nejméně 113 mrtvých. Nejvíce, 48 obětí hlásí stát New York, a to 40 ve městě New York a osm v dalších lokalitách. V New Jersey přišlo podle úřadů o život nejméně 24 lidí.