V pátek se podařilo zjistit, že pod sněhem je devět živých lidí a postupně se podařilo je dostat ven. Dvě osoby si zachránily život, protože v době pádu laviny byly před hotelem. Dnes úřady oznámily, že v hotelu byl dosud nepočítaný senegalský zaměstnanec.

Čtěte také: Na záchranné operaci v Itálii se podílejí i uprchlíci z Afriky

Záchranáři už ale upozornili, že s časem se šance na přežití v chladném prostředí snižuje. Dnes však také oznámili, že v sutinách jsou vzduchové kapsy a mohou v nich být stále živí lidé.

Od soboty se ale navzdory ohromnému úsilí a namáhavé operaci nepodařilo narazit na známky života.

Záchranáři pracují ve velmi obtížných podmínkách se cvičenými psy. Podle úřadů se lavina na hotel řítila rychlostí 50 až 100 kilometrů v hodině a narazila na něj silou srovnatelnou se 4000 naloženými nákladními automobily.

V oblasti Abruzz, kde leží postižený hotel Rigopiano, navíc prší, takže sníh těžkne, což záchrannou operaci komplikuje. Podle úřadů také hrozí další laviny.

Mezi zachráněnými byly čtyři děti a mezi pěti mrtvými rodiče jednoho z dětí.

Italské sdělovací prostředky citovaly jednoho ze zachráněných, který popsal, jak děti přežily. Tři z nich byly v době závalu v místnosti s kulečníkem, která zůstala neporušená. Z vedlejší místnosti slyšely hlasy matky a bratra jednoho z nich. I když tam byla tma, podařilo se jim najít lahve s vodou a nutellu, takže přežily 48 hodin do příchodu záchranářů.

I když v sobotu záchranáři slyšeli z trosek hluk, mohlo jít podle nich o praskání materiálu zasypaného tunami sněhu. Lidské hlasy už prý ale slyšet nejsou.

Čtěte také: Ze zavaleného hotelu v Itálii se zachránilo 11 lidí, pět zahynulo