VYBERTE SI REGION

V zemi posvátných krav jedí Indové stále více masa

Dillí - Navzdory silné vegetariánské tradici a náboženskému tabu ohledně konzumace hovězího, Indové jedí tolik masa, jako nikdy dříve. Je to výsledek vývoje stravovacích návyků i mnohem lepších hygienických norem v průmyslu.

21.7.2011 1
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/Jiří Kopáč

Podle Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) se spotřeba masa na jednoho obyvatele ročně pohybuje mezi pěti a pěti a půl kilogramu, což je rekordní číslo, které odráží rostoucí poptávku po potravinách bohatých na proteiny v rozvojových zemích.

Experti soudí, že urychlením tempa ekonomického růstu, které s sebou přineslo bohatší a majetnější spotřebitele a také více cestování, lze částečně vysvětlit změny ve skladbě potravin, jež přinášejí nové možnosti obchodům i restauracím. „Indové prostě ztrácejí zábrany a jsou v konzumaci potravin odvážnější,“ tvrdí Jaydeep Mukherjee, šéfkuchař restaurace Indigo Delicatessen, která se specializuje na zahraniční kuchyni a patří k nejoblíbenějším v Bombaji. „Kusy hovězího a vepřového jsou jídla, která se velmi často objednávají,“ říká Jaydeep.

„Konzumace masa rychle roste jako důsledek liberálnějších postojů a většího západního vlivu,“ říká Mohit Khatta, generální ředitel potravinového řetězce Natur´s Basket. Podle něj nevegetariánská jídla už nejsou žádný luxus a výrobní hygienické normy pro maso se také zlepšily, což dává spotřebitelům větší důvěru. Nevegetariánské kuchařské položky představovaly loni šestinu celkových prodejů firmy Natur´s Basket v hodnotě 13,3 milionu dolarů, což bylo o 64 procent více než před rokem. V této síti maloobchodů, které mají svou klientelu v prostředí majetnějších Indů, jsou velmi oblíbené dovážené produkty, jako je uzená šunka, anglická slanina, prosciutto a dokonce i chorízo.

Indie zůstává baštou vegetariánů

Indie podle FAO produkuje 10,6 milionu tun masa a ryb ročně, ale stále zůstává baštou vegetariánů. Neexistují žádné oficiální údaje o počtu vegetariánů v zemi, která má 1,2 miliardy obyvatel. Deník The Hindu v roce 2006 uspořádal průzkum, z něhož vyplynulo, že 40 procent indické populace konzumuje mléčné produkty a vejce, ale nikoli maso. Toto číslo je nejvyšší na světě.

Jíst maso, zvláště pak hovězí, je stále nepřijatelné pro většinu hinduistů, kteří krávu považují za posvátné zvíře. Zabít krávu kvůli potravě ve většině indických států zakazuje zákon. Za jeho porušení hrozí tvrdé sankce.

Země stále hodně zaostává za ostatním světem

Ani McDonald´s v Indii neprodává hovězí hamburgery. Tabu je tak silné, že dokonce i některé společnosti, které zprostředkovávají prodej nebo nájem bytů, mohou odmítnout nevegetariánům přístup do svých objektů.

Muslimové, druhá největší komunita v Indii, zase nejedí vepřové. Jedině produkty rybolovu nebo kuřata mohou jíst všechna indická společenství.

Přestože spotřeba masa v Indii se obecně zvyšuje, země stále hodně zaostává za ostatním světem: roční asijský průměr konzumace masa je 27 kilogramů a ve zbytku světa 38 kilogramů.

Autor: ČTK

21.7.2011 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

David Rath
1 18

Rathova korupční kauza: Soud vrátil k došetření druhou větev

Joe Biden
3

Viceprezident USA Biden se obává vměšování Ruska do evropských voleb

Brno podepsalo smlouvu o Hyperloopu. Má přispět také k rozvoji vědy ve městě

Brno – Kapsle létající tubami rychlostí čtrnáct set kilometrů v hodině může znít jako sci-fi, přesto se na vývoji těchto technologií Brno chce podílet. Zástupci města i Jihomoravské kraje ve středu podepsali dohodu o spolupráci s firmou Hyperloop Transportation Technologies. Ještě letos chtějí začít pracovat na studii proveditelnosti projektu. „Náklady velmi hrubě odhaduji na pět milionů korun pro kraj i Brno," sdělil náměstek krajského hejtmana pro oblast vědy a inovací Jan Vitula.

Nová škola pro sestry by měla vyřešit jejich nedostatek

Rumburk – Již za rok a půl by mohli nastoupit první studenti do nového oboru na vyšší odborné škole ve Varnsdorfu. Studovat by v něm měly budoucí zdravotní sestřičky.

Kavárník Ondřej Kobza: Jsem jezuitský podnikatel

V pražském kavárenském podhoubí nenajdete známější jméno. Ondřej Kobza má hrst plnou nápadů. Jeho tvář, nejprve spojenou s vršovickým podnikem Café V lese, začíná poznávat celá země, kterou v posledních letech rozehrál projekt Piána na ulici. Kobza má originální pohled na byznys, podporuje levicové ideje, věří v občanskou společnost i v sílu jednotlivce.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies