V Ženevě se jedná odděleně, mezi účastníky působí jako prostředníci diplomaté OSN. De Misturovo setkání s opozicí bylo zatím neoficiální, podle agentury AFP se odehrálo v hotelu, nikoli v Paláci národů, kde se oddělené rozhovory mají konat. Po setkání de Mistura uvedl, že si opozice "zaslouží, abych věnoval pozornost jejich obavám". "Dají vám i mně vědět, kdy a jak se (do rozhovorů) zapojí," dodal s tím, že co se týče rozhovorů, je stále "optimistický a odhodlaný". Také mluvčí opozice označil první rozhovor se zmocněncem OSN za "velmi pozitivní".

Znovu by se měl de Mistura sejít se zástupci syrské vlády a opozice na oddělených jednáních v pondělí. S delegací Damašku by měl jednat v 11:00 SEČ. Poprvé oficiálně by se měl sejít i s opoziční vyjednávací komisí (HNC), a to v 17:00 SEČ.

Opozice si klade podmínky

Opozice svůj odjezd do Ženevy zpozdila kvůli podmínkám, které si kladla předem. Chce, aby jí vláda dala záruku, že zastaví bombardování civilistů, ukončí blokádu měst a propustí vězněné oponenty. Už v sobotu po příletu do Ženevy HNC sdělila, že ze Švýcarska odjede, pokud bude vláda pokračovat ve svých "zločinech".

Podle vedoucího delegace syrské vlády a velvyslance při OSN Bašára Džaafarího nebere opozice rozhovory vážně a snaží se je svými podmínkami rozvrátit. Část opozice Džaafarí označil za teroristy, které financují cizí mocnosti, aby zatlačily na Damašek a dosáhly svých zájmů. V této souvislosti zmínil Saúdskou Arábii, Jordánsko a Turecko. Zástupci Damašku podle něj žádné podmínky jednání ze strany opozice nepřijmou. Nevyloučil sice některé ústupky v humanitární oblasti, ty podle něj může syrská vláda ale učinit až po jednáních, nikoli před nimi.

Syrský ministr informací Umrán Zubí dnes řekl, že vláda z teroristického seznamu v žádném případě nevyškrtne skupiny Ahrár aš-Šám a Armáda islámu. První z nich sice není zastoupena v HNC, ale pověřila Armádu islámu, aby v HNC hájila její zájmy. Ahrár aš-Šám je jednou z nejsilnějších povstaleckých skupin. Vznikla v roce 2011 a placena je údajně ze zemí kolem Perského zálivu a z Turecka. Přítomna je na severu země a v Damašku. Armádu islámu (Džajš Islám) zastupuje Muhammad Allúš.

Právě Allúš dnes podle agentury Reuters uvedl, že se do Ženevy vydá, aby dokázal, že syrská vláda nebere hledání politického řešení syrského konfliktu vážně. Do Švýcarska by měl dorazit v pondělí. Podle agentury AFP Allúš uvedl, že bude při rozhovorech hlavním vyjednávačem.

Vláda syrského prezidenta Bašára Asada sice v minulosti označovala všechny, kdo proti ní bojují, za teroristy, loni ale i tak přistoupila na to, že s některými skupinami je ochota jednat. Za teroristy všichni bez výjimky označují hnutí IS a frontu An-Nusra. Ani jedna z nich do rozhovorů v Ženevě zapojena není. Ahrár aš-Šám a Armádu islámu ale k teroristům řadí kromě Damašku i jeho spojenec Rusko. Takzvaná umírněná opozice ale tyto skupiny považuje za spojence, byť nesdílí jejich ideologii.

"V žádném případě si nesedneme k témuž stolu s teroristy a nebudeme s nimi ani jednat," řekl dnes Zubí. Zda tento postoj rozhovory ohrozí, zatím není jasné.

Další masakr v Sýrii

Ze Sýrie mezitím přišla zpráva o novém masakru. Při atentátu, k němuž se přihlásili radikálové z IS a který byl spáchán na šíitském předměstí Damašku, přišlo o život na 60 lidí. Zahynuli při výbuchu nálože a bomb sebevražedných atentátníků. Podle Džaafarího je atentát důkazem spojení mezi opozicí a terorismem. Šéfka diplomacie Evropské unie Federica Mogheriniová naproti tomu řekla, že cílem dnešního útoku v Damašku bylo narušit mírové rozhovory v Ženevě.

Americký ministr zahraničí John Kerry dnes vyzval obě skupiny v Ženevě, aby se chopily příležitosti a dosáhly pokroku v jednání. Soustředit by se měli podle něj především na dosažení příměří. Vojenské řešení konfliktu prý totiž neexistuje. Vládu prezidenta Asada Kerry vyzval, aby zajistila humanitární pomoc lidem v obležených oblastech.

Saúdskoarabský ministr zahraničí Ádil Džubajr dnes uvedl, že Rijád podpoří syrskou opozici, ať už se rozhodne s vládní delegací jednat, nebo ne. Podle šéfa turecké diplomacie Mevlüta Çavuşoglua má opozice právo Ženevu opustit bez jednání, pokud syrská vláda nesplní její podmínky.