Valné shromáždění zvolilo 14 členů do rady o 47 místech. Rusko, které získalo 112 hlasů, přišlo o svůj mandát v šestičlenné regionální skupině za východní Evropu. Místo něho a Makedonie, které také skončilo tříleté období, byly zvoleny Maďarsko se 144 hlasy a Chorvatsko se 114 hlasy. I agentura Reuters označila výsledky hlasování za překvapivé.

Ruská diplomatická mise v OSN podle agentury AP zatím výsledek hlasování Valného shromáždění nekomentovala.

Do UNHRC se kromě Maďarska a Chorvatska dostaly ještě USA, Británie, Irák, Saúdská Arábie, Egypt, Čína, Brazílie, Rwanda, Kuba, Jižní Afrika, Japonsko a Tunisko. Guatemala, která podobně jako Rusko usilovala o znovuzvolení, také nakonec neuspěla.

Organizace hájící lidská práva vyzývaly země OSN, aby odmítly kandidaturu Ruska a Saúdské Arábie, která je obviňována ze zničujících útoků proti civilistům v Jemenu zmítaném občanskou válkou. Rijád ale nakonec uspěl, protože v asijské regionální skupině proti němu nikdo jiný nekandidoval.

"Odmítnutím ruské kandidatury na opětovné zvolení do Rady pro lidská práva členské státy OSN vyslaly silný signál do Kremlu za jeho podporu režimu, který spáchal tolik zvěrstev v Sýrii," řekl zástupce organizace Human Rights Watch v OSN Louis Charbonneau. "Příští rok by členské státy měly zajistit, aby ve všech regionálních skupinách byla skutečná konkurence, takže nikdo nebude mít zaručené vítězství," dodal.