Přitom se mu na hlavu zřítil asi 1,5 metrový kříž, který zdobí generálovu hrobku. Muž se pokusil o vloupání do hrobu i přesto, že místo je pod trvalým kamerovým dohledem.

Z vojenské námořní základny v Toulonu na jihu Francie dnes vyplula francouzská letadlová loď Charles de Gaulle.
Z Francie vyplula letadlová loď Charles de Gaulle, zapojí se do bojů proti IS

Podle policie je zbytek hrobu bývalé hlavy státu nepoškozený. Jednoduché místo posledního odpočinku přitahuje ročně pozornost desítek tisíc návštěvníků této severofrancouzské obce. Spolu s generálem je v hrobě pochována i jeho žena Yvonne a dcera Anna.

Generál Charles de Gaulle vedl zahraniční odboj a francouzské ozbrojené síly v cizině v letech 1940 až 1944. Prezidentem země byl v letech 1959 až 1969. Zemřel v roce 1970 krátce před svými narozeninami. Kvůli ústupu Francie z bývalé alžírské kolonie bylo na de Gaulla spácháno několik desítek neúspěšných atentátů, nebo pokusů o atentát. Atentáty měla na svědomí předevší Organizace tajné armády (OAS, sdružení důstojníků a vojáků sloužících a bojujících v Alžírsku).

K poškození hrobu došlo shodou okolností v den, kdy Česká televize vysílala film Šakal, který byl ztvárněním knihy Fredericka Forsytha Den pro šakala. Kniha i film jsou nejslavnějšími uměleckými podobami o pokusech zabít de Gaulla.

Zdroj: Youtube
Zdroj: Youtube