Například na jednom semináři, který se konal v květnu 2013 v chorvatské metropoli Záhřebu, tedy rok a půl před svým nástupem do ministerské funkce, Varufakis prohlásil, že Řecko mělo vyhlásit platební neschopnost již v lednu 2010. Podle něho úvěrové programy, které minulé řecké vlády s věřiteli dohodly, jen prodloužily marasmus, ve kterém země je. Atény se pořád potýkají s dluhy, které prý nejsou s to nikdy splatit.

Podle Varufakise měly předchozí řecké vlády "vztyčit Německu prostředníček" a říci: "Teď vyřešte problém sami." Tímto kontroverzním gestem, více než podstatou jeho sdělení, se už mezinárodní média letos zabývala.

Další půjčky nesplatíme

Varufakis tehdy radil, aby řecký premiér nebo ministr financí předstoupil před unijní ministry financí a oznámil jim, že Řecko již další půjčky mezinárodním institucím jako například Evropské centrální bance (ECB) nesplatí. Podle něho by nakonec tratili úplně všichni a euro by bylo zničeno.

"Pokud se euro zhroutí, budeme mít neuvěřitelnou recesi v Německu a stagflaci (kombinaci ekonomické stagnace a současné vysoké inflace) ve zbytku Evropy. Globální ekonomika nebude schopna odolat tomuto šoku. Čína a Brazílie budou mít podobné následky," tvrdil také Varufakis.

Nynější ministr ovšem zdůraznil, že bankrotující Řecko by nemělo opouštět euro, protože návrat k drachmě by zemi zcela ožebračil, přivodil únik veškerého kapitálu ze země a přinutil ji nakonec opustit i Evropskou unii.