Výbor, který sleduje respektování práv dětí ve světě, Vatikánu vyčetl, že nedělá dost pro to, aby pachatelé zneužívání byli potrestáni, a staví své zájmy nad zájmy obětí. Svou liknavostí a nedostatečnou spoluprací s policií podle něj církev umožňuje, aby podezřelí kněží dál měli kontakt s dětmi. Členové výboru v této souvislosti vyzvali Vatikán, aby vydal své archivy týkající se sexuálního zneužití desítek tisíc věřících a umožnil tím, aby pachatelé a „ti, kteří jejich zločiny kryli", mohli být pohnáni k odpovědnosti.

Vměšování OSN

Kriticky formulovaná zpráva Vatikán ve středu evidentně překvapila, takže v první oficiální reakci jeho představitelé pouze uvedli, že zprávu pečlivě prostudují. Už o několik hodin později ale arcibiskup Silvano Tomasi označil závěry výboru za překroucené, nespravedlivé a ideologicky zaujaté. OSN odsoudil i za to, že se vměšuje do „nezměnitelného" morálního učení církve, když kritizuje její přístup k homosexuálům, potratům a antikoncepci. Z negativního vyznění zprávy pak obvinil lobbující nevládní organizace, které bojují za uzákonění homosexuálních svazků.

Také Lombardi nyní uvedl, že výbor zjevně více důvěřoval „dobře známým nevládním organizacím zaujatým proti katolické církvi a Svatému stolci" než informacím od samotných zástupců Vatikánu. Výbor CRC v lednu kvůli zneužívání dlouze vyslýchal vatikánskou delegaci, kterou vedl právě Tomasi. Mluvčí také zdůraznil, že podle něj výbor daleko překročil své kompetence, když se kriticky vyjádřil o některých úhelných kamenech katolické morálky, jako je zákaz potratů či antikoncepce.

Kritiku Vatikánu odmítli

Předsedkyně výboru OSN Kirsten Sandbergová kritickou reakci Vatikánu odmítla. Výbor podle ní vydal svá doporučení po „objektivním přezkoumání všech relevantních informací", „jak to činí se všemi zúčastněnými státy".

„Jak je uvedeno v jeho závěrečných připomínkách, výbor uvítal otevřený a konstruktivní dialog, který měl s delegací Svatého stolce, jenž přijal pozitivní závazky v mnoha oblastech," řekla také Sandbergová.

„Výbor považuje zejména za pozitivní ochotu delegace ke změně postojů a postupů a čeká na přijetí rychlých a tvrdých opatření, jimiž (Vatikán) své závazky konkrétně naplní," dodala.