Kardinál George Pell je hlavní finanční poradce papeže Františka a vede vatikánské ministerstvo hospodářství. Jeho pověst dlouhodobě ohrožují obvinění, že postupoval nesprávným způsobem při případech zneužívání dětí duchovními v době, kdy sloužil jako arcibiskup Melbourne a později Sydney. V posledních měsících se navíc objevila obvinění mířící přímo proti němu.

"Tři příslušníci policie australského státu Victoria minulý týden odjeli do Říma, kde jim kardinál George Pell dobrovolně poskytl výpověď týkající se obvinění ze sexuálního obtěžování," sdělila dnes mluvčí australské policie Amara Bostocková. "V důsledku této výpovědi bude pokračovat další vyšetřování," dodala s tím, že další informace k případu zatím nemůže poskytnout.

Obvinění proti kardinálovi vznesli dva muži, kterým je nyní přes 40 let a tvrdí, že jim Pell v 70. letech sahal ve veřejném bazénu na genitálie. Policie dostala na Pella řadu dalších stížnosti. Nejmenovaný muž z australského Torquay vypověděl, že se v 80. letech v místním surfařském klubu Pell promenádoval nahý před chlapci. V 90. letech, když byl Pell arcibiskupem Melbourne, údajně obtěžoval chlapce z pěveckého sboru. Pell tato obvinění opakovaně odmítl.

V srpnu papež František odmítl na dotaz AP obvinění proti Pellovi komentovat s tím, že se vyjádří, až skončí vyšetřování. "Musíme počkat na justici a nedělat ukvapené závěry," prohlásil papež.