Ve Finsku dosud panoval mráz, který však vystřídalo oteplení. Nápor napadaného sněhu, který je kvůli teplotám nad nulou velmi těžký, nevydržely stromy. Popadané větve na řadě míst již v úterý poničily elektrické vedení. Ještě ráno bylo bez proudu na východě Finska v regionech Savo a Karélie 20.000 domácností, během dopoledne pak energetici obnovili dodávky zhruba polovině odříznutým odběratelům. S výpadky je podle rozvodných společností třeba počítat i nadále.

Na celém území Švédska dnes platí varování před ledovkou, teploty kolem nuly totiž způsobují tání sněhu a jeho následné namrzání. Kluzké silnice již v úterý potrápily řadu řidičů a vedly k mnoha nehodám, při kterých zahynuli nejméně tři lidé. Nejvážnější je situace na severu země.

Silvestr v Itálii doprovází husté sněžení, na jihu země bylo kvůli němu uzavřeno několik letišť, mimo jiné i v Brindisi, kam byli evakuováni mnozí lidé z italského trajektu Norman Atlantic, který v neděli zachvátil požár.

Zpoždění letů v Itálii

Chaos postihl také letiště v Neapoli, kde několikahodinová uzavírka způsobila značná zpoždění návazných letů. Pod sněhem se ocitla nedaleká sopka Vesuv a špatné povětrnostní podmínky zastavily trajektové linky z Neapole na ostrovy Ischia a Capri.

Sněžilo také na Sicílii a zimní počasí se nevyhnulo ani severu této jihoevropské země. Sníh padal mimo jiné ve Florencii.

Poklidný poslední den letošního roku, pokud jde o počasí, naopak předpovídají meteorologové Britům. Ty koncem minulého týdne překvapil mráz a sněžení, s čímž se ostrovní země několik dní vyrovnávala. Nyní by však teploty měly zůstat nad bodem mrazu, na některých místech se očekává dokonce až deset stupňů Celsia.

Sníh po Británii zasypal také Francii, jihozápad Německa, Švýcarsko či Rakousko. V horách na mnoha místech proto platí lavinová nebezpečí. Rakouská spolková země Tyrolsko dnes ohlásila, že v horách zhruba od výše 2000 metrů nad mořem platí třetí z pěti stupňů lavinového nebezpečí a že kvůli hrozbě pádu sněhové masy musely být uzavřeny dvě silnice.