Podle ministryně se nemocné ženě daří dobře, a jelikož není těhotná, neexistuje nebezpečí, že by virus ohrozil její plod.

Virus zika primárně přenáší komár druhu Aedes aegypti. Mezi lidmi se šíří transfúzí krve, z matky na plod a ojediněle i pohlavním stykem. Americké úřady začátkem února informovaly, že v zemi se zikou nakazila žena, jejíž partner pobýval ve Venezuele.

Podle agentury AFP k nákaze skrze pohlavní styk přispívá fakt, že virus v mužských reprodukčních orgánech přežívá ještě dlouho po vymizení symptomů. Je znám případ, kdy sperma obsahovalo virus ještě 62 dní po vyléčení pacienta.

Nákaza virem zika se objevila v Brazílii loni na podzim a postupně se rozšířila do více než dvacítky zemí amerického kontinentu, jednotlivé případy už zaznamenaly i evropské státy včetně Česka. Příznaky nemoci jsou obvykle spíše mírné (vyšší teploty, vyrážka, bolesti hlavy a kloubů). Nebezpečí ale hrozí těhotným ženám, neboť infekce podle podezření možná způsobuje u dětí mikrocefalii (nedostatečný vývoj mozku).

Od začátku února platí kvůli viru celosvětový stav nouze, který WHO naposledy vyhlásila v roce 2014 kvůli ebole. Proti viru zika dosud neexistuje účinný lék ani vakcína.