Takzvané primárky organizuje strana Republikáni a jejími hlavními favority jsou starosta Bordeaux a někdejší premiér Alain Juppé, další expremiér François Fillon a bývalý prezident Nicolas Sarkozy. Volby se neúčastní vůdkyně nacionalistické Národní Fronty Marine Le Penová, která hodlá kandidovat na prezidentku v příštím roce samostatně a které průzkumy dávají jednoznačné šance se probojovat do druhého kola volby.

Po uzavření přibližně 10.000 volebních místností v 19:00 by rozhodující výsledky měly být známy pozdě večer. V případě, že z hlasování nevzejde vítěz s nadpoloviční většinou hlasů, uskuteční se druhé kolo za týden.

Hlasovat může každý, kdo zaplatil manipulační poplatek dvě eura (54 korun) a podepsal prohlášení, že sdílí politické hodnoty pravice a středu. Nemusí ale mít stranický průkaz, což otvírá možnost taktického hlasování voličů jiného politického zaměření. Týká se to dvou až čtyř milionů lidí.

"Hlasoval jsem pro Juppého, abych odstranil Sarkozyho," reagoval podle Le Figaro 51letý obchodní manažer, který se hlásí k levici. "Trochu mi přišlo divné volit napravo a dát jim dvě eura. Ale bylo to podle mě nezbytné," dodal.

Vysoká účast

Volební komise v silně levicovém 18. pařížském obvodu se vysokým zájmem hlasujících cítila poměrně zaskočena. "Ale budiž, tím lépe," podotkl její předseda.

V 16. volebním obvodu vládla naopak po ránu nuda. Situace se prudce změnila po 11. hodině, kdy se i tam vytvořily fronty. Podle tamější komise jde převážně o věřící, přicházející z tradiční nedělním mše. Před polednem také mělo odhlasováno všech sedm kandidátů.

Účast je zatím mnohem vyšší než před čtyřmi lety při podobném hlasování při výběru socialistického kandidáta, kdy kolem poledne mělo odhlasováno skoro 750.000 lidí a celkově se výběru zúčastnilo 2,6 milionu osob.

Vládní socialisty čekají primárky v lednu. Do poloviny prosince má nynější socialistický prezident François Hollande oznámit, zda taky bude kandidovat.

Dvoukolová prezidentská volba ve Francii je plánována na 23. dubna a 7. května příštího roku. Hned poté se mají 11. a 18. června uskutečnit parlamentní volby.