Právník Herzog byl prvním prezidentem Německa, který byl zvolen do úřadu po sjednocení východní a západní části země. Před nástupem do nejvyššího úřadu v červenci 1994 stál od roku 1987 v čele Spolkového ústavního soudu.

Současný prezident Joachim Gauck dnes v kondolenci manželce zesnulého označil Herzoga za výraznou a odvážnou osobnost. Ocenil také jeho vedení země v prvních letech znovusjednoceného Německa.

Herzog byl od roku 1970 členem a později čelným funkcionářem konzervativní strany CDU. Jako prezident byl ale veřejností i politickými stranami ceněn jako nestranný politik. V pozdější době Herzog ale také neváhal kritizovat Evropskou unii.

Spolu s prezidentem Václavem Havlem hrál Herzog významnou roli při jednání o česko-německé deklaraci o vzájemných vztazích, která byla uzavřena v roce 1997. Doma to přitom neměl s pozitivním vztahem k ČR vždy snadné. Už při své první oficiální návštěvě ČR v roce 1995 se Herzog vyslovil pro odškodnění českých obětí nacismu, aniž tento krok spojoval se zájmy vysídlených sudetských Němců.

Čtěte také: Zemřel Mário Soares, označovaný za otce portugalské demokracie