Dohodnutý „konkrétní kalendář" počítá s tím, že představitelé syrského režimu a opozice by se měli ještě v tomto roce sejít k oficiálním rozhovorům, uvedl podle agentury DPA německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier. Přechodná vláda by měla vzniknout do šesti měsíců a do 18 měsíců by se měly konat volby. Celý proces by měl řídit zvláštní zmocněnec OSN Staffan de Mistura, prohlásil také šéf německé diplomacie. „Nikdo nemá iluze o tom, jak složitý tento úkol bude," uvedl podle agentury Reuters.

Ministři zahraničí a vrcholní představitelé více než deseti států včetně Íránu se k rozhovorům o řešení konfliktu v Sýrii sešli v tomto formátu poprvé koncem října. K žádnému průlomu ale tehdy nedošlo, přičemž jedním z hlavních sporných bodů byl i tehdy další osud syrského prezidenta Asada. Západní velmoci a jejich spojenci trvali na tom, že Asad nemůže být součástí žádného politického řešení konfliktu, který trvá již déle než čtyři roky. Asadovi stoupenci, Rusko a Írán, ale podporovali myšlenku voleb, kterých by se Asad mohl zúčastnit.

Příměří v Sýrii

Rusko a Spojené státy se dlouhodobých sporů ohledně Asadovy budoucnosti tentokrát podle Reuters zřejmě rozhodly si nevšímat.„Stále se pochopitelně lišíme v pohledu na to, co se stane s Bašárem Asadem," uvedl Kerry. „Spoléháme ale na samotný politický proces vedený Syřany," prohlásil také. Pokud bude tento proces pokračovat a „Syřané budou jednat se Syřany, může to pomoci uzavřít tuto příšernou kapitolu".

Účastníci schůzky se také dohodli, že budou usilovat o dosažení příměří v Sýrii. Pět stálých členů Rady bezpečnosti OSN se podle Kerryho shodlo, že schválí rezoluci ve prospěch příměří v Sýrii. To se ale podle něj nebude vztahovat na radikální hnutí Islámský stát. Ten ovládá část území v Sýrii a v Iráku a přihlásil se k pátečním útokům v Paříži.

Účastníci schůzky se sejdou zhruba za měsíc, aby zhodnotili dosažený pokrok směrem k příměří a v celém politickém procesu, stojí ve společném prohlášení. Chybí v něm naopak zmínka o způsobu, jak mají být vybrány opoziční skupiny k jednání s Damaškem. Rusko před dnešní schůzkou požadovalo jasné určení toho, které skupiny jsou teroristické a které patří k opozici.

Dnešní druhé kolo jednání o Sýrii se konalo ve stínu teroristických útoků v Paříži, kde v noci na dnešek zahynulo podle nejnovější bilance na 130 lidí. Rozhovory začaly minutou ticha k uctění památky obětí. Kerry pak na společné tiskové konferenci se svým ruským protějškem Sergejem Lavrovem prohlásil, že útoky pouze posílily odhodlání jeho země bojovat proti terorismu.

Podle Lavrova jsou světové velmoci stále více zajedno v tom, že musejí spolupracovat v boji proti IS. „Měl jsem dnes bilaterální schůzky a mám dojem, že tu je rostoucí uznání nutnosti vytvořit efektivní mezinárodní koalici pro boj proti Islámskému státu," uvedl. Podle šéfa francouzské diplomacie je nalezení východiska z konfliktu v Sýrii pro mezinárodní společenství po posledních událostech otázkou nutnosti.