Při chemoterapii jsou pacientům podávány léky, které útočí na buňky, jež se rychle množí. Medikamenty ale nedokážou rozlišovat mezi zdravými buňkami a buňkami rakovinnými. Proto likvidují také buňky ve sliznicích, kostní dřeň nebo kořínky vlasů. Mnoho nemocných tak při léčbě trpí problémy s trávením, s chudokrevností a také s vypadáváním vlasů, obočí i řas.

Němečtí vědci nyní přišli na způsob, jak omezit alespoň vypadávání vlasů. Při podávání léků nasadili pacientům silikonové chladicí čepice, které snížily teplotu kůže na hlavě o čtyři až pět stupňů Celsia. Díky tomu se nemocným zúžily cévy na hlavě a do těchto míst se dostalo menší množství léků.

„Byli jsme velmi skeptičtí, výsledky nás ale velmi překvapili," uvedla v tiskové zprávě zástupkyně ředitelky hannoverského lékařského institutu Won Park-Simonová. Podle ní sice pacientům při léčbě vlasy zřídly, o většinu z nich ale nepřišli.

Podle Park-Simonové už nyní 70 procent žen, které se léčí kvůli rakovině, projevuje zájem o využití chladicích čepic. Využití této metody u nich snižuje psychickou zátěž, která provází onemocnění rakovinou. Ženy oceňují především to, že není na první pohled patrné, jakou nemocí trpí.