Například profesor Michael Oppenheimer z Princetonské univerzity před osmi měsíci podle agentury AP varoval, že New Yorku nyní záplavy, které by byly dříve považovány za stoleté, hrozí každé tři roky až každých 20 let. Za změnu podle něj může globální oteplování, jež zvedá mořskou hladinu a které má vliv i na jiné chování hurikánů. "New York je teď vysoce ohrožený záplavami způsobenými extrémními hurikány," napsal tehdy Oppenheimer.

Federálové riziko zmiňovali

Podobná varování přitom z vědecké komunity během uplynulých více než deseti let nebyla výjimečná. Už v roce 2000 třeba zpráva federální vlády o globálním oteplování konkrétně zmiňovala riziko velkých bouří a záplav v New Yorku. Místní úřady tomu ale příliš nevěnovaly pozornost.

Bývalý městský činitel, který si nepřál být jmenován, nyní v rozhovoru s deníkem The New York Times uznal, že se radnice na prevenci podobných potíží nezaměřovala tak, jak zřejmě měla. V roce 2010 přitom i zpráva pro tehdejšího guvernéra Davida Pattersona upozorňovala na potřebu stavby protipovodňových zábran. "Dokud se věci nestanou, lidé na to nechtějí dávat peníze," uvedl bývalý pracovník radnice.

Hrozí zaplavení celé infrastruktury

Nyní se ale situace pravděpodobně začne měnit. Současný guvernér státu Andrew Cuomo se již nechal slyšet, že by bylo záhodno vybudovat systém hrází anebo povodňových zábran. Stavitelé města, které je jen několik metrů na hladinou moře, podle něj s tak kritickými situacemi nepočítali. "Jakmile nyní voda překročí břehy Manhattanu, zaplaví celou infrastrukturu, která je pod městem - metro, základy budov," poznamenal.

Starosta města Michael Bloomberg novinářům řekl, že nyní veškerou energii věnuje obnovení života ve městě a že je brzy na debatu o případné prevenci dalších záplav. Očekává se, že v dalších měsících se ve městě bude mluvit především o rozsahu ochranných opatření. Někteří odborníci totiž protipovodňové bariéry považují až za nejkrajnější řešení.

Pohyblivé protipovodňové bariéry

Město by podle nich mělo spíše uskutečnit skromnější opatření, například umístit do tunelů metra protipovodňová vrata. Pokud by se město a stát New York nicméně rozhodly pro vybudování bariér, mohly by podle The New York Times sáhnout například po návrhu Univerzity ve Stony Brooku z roku 2004. Podle něj by v okolí města vznikly tři pohyblivé protipovodňové bariéry. Jedna by byla v úžině East River mezi Queensem a Brooklynem, druhá pod mostem ve Verrazanově úžině mezi Brooklynem a Staten Islandem a třetí v Arthurově průlivu mezi Staten Islandem a New Jersey.

Ochrana před povodněmi by mohla stát až deset miliard dolarů. Vědci se ale obávají, že chuť města k jejich realizaci klesne, jakmile skončí úklid škod napáchaných bouří Sandy a lidé na ni postupně začnou zapomínat.