„Pokud to udělá pětkrát až desetkrát za jeden den, pak uhyne," řekl listu The New York Times Peter Jäger, který je odborníkem na taxonomii Senckenbergova výzkumného ústavu a Muzea přírodní historie v německém Frankfurtu. Právě Jäger pavouka identifikoval.

Pavouk žije ve stavbě ve tvaru rourky, kterou si tká v písku, a kde zůstává ukrytý pod písečným víčkem. Objevuje se až v noci, kdy slídí za potravou.

Další pavouk s latinským názvem Carparachne aureoflava dokáže dělat podobné přemety, ale jen v terénu svažujícím se z kopce, kdy mu pomáhá gravitace. Nově objevený druh dokáže metat přemety nejen na rovině a z kopce, ale i do kopce. I když je většinou dělá dopředu, umí je rovněž dozadu.

Oficiálně dostal nový pavouk latinské označení Cebrennus rechenbergi, a to podle vědce Ingo Rechenberga, který je odborníkem na bioniku na berlínské Technické univerzitě. Doktor Rechenberg pavouka zaznamenal, když se šel večer projít s baterkou do písečné pouště v jihovýchodním Maroku. „Vzal jsem ho do ruky, nebál jsem se," řekl Rechenberg.

Večer přemety neviděl. Pavouka si odnesl do karavanu a ráno, když mu je pavouk poprvé předvedl, se prý rozplakal. „Bylo to senzační," dodal osmdesátiletý Rechenberg, který každoročně jezdí z Německa do Maroka i se svým karavanem, aby studoval pouštní druhy a stavěl robotické modely založené na jejich chování. Od svého nálezu už zkonstruoval robota, který pohyby pavouka napodobuje.