Vědci za pomocí Hubbleova vesmírného teleskopu analyzovali místa pod zmrzlým povrchem měsíce Ganymede. Hubble jim umožnil potvrdit existenci celého oceánu.

Ganymede má podobně jako Země jádro z tekutého železa, které vytváří magnetické pole. To je integrováno uvnitř magnetického pole Jupiteru a díky tomuto magnetismu jsou nad polárními oblastmi Ganymedea vidět záře, které se kvůli rotaci Jupiteru chvějí. Podle měření vědců však proti vlivu magnetického pole největší planety sluneční soustavy působí elektricky vodivý slaný ocenán, který chvění záře výrazně zmenšuje.

Vysoká pravděpodobnost

Vědci vytvořili více než stovku počítačových modelů a simulací, aby se ujistili, zda tuto redukci nemůže způsobovat něco jiného než voda. Jejich závěr je prý vysoce pravděpodobný. „Je to další krok vpřed na cestě k nalezení obyvatelného prostředí bohatého na vodu v naší sluneční soustavě," řekla astronomka Heidi Hammelová z washingtonské univerzitní asociace pro astronomický výzkum.

Přítomnost vody naznačovala již zkoumání provedená na přelomu století sondou Galileo, až do nynějška se však nepodařilo získat tak pádný důkaz pro tuto hypotézu.

Oceán je podle vědců 100 kilometrů hluboký a je ukryt pod 150 kilometrů silnou vrstvou povrchového ledu.