Vědci z univerzit v Leicesteru a v Dundee udělali z lebky 3D skeny a na jejich základě vytvořili za pomoci počítače z umělé hmoty královu bustu.

Richard III. byl posledním anglickým panovníkem z rodu Plantagenetů. Padl v bitvě u Bosworthu v roce 1485, která znamenala konec krvavé Války růží a začátek vlády Tudorovců. Archeologové objevili jeho kostru při vykopávkách na místním parkovišti a potvrdili její autenticitu řadou testů, včetně analýzy DNA.

Rekonstruovaná tvář má mírně zahnutý nos a výraznou bradu. Podle historiků nově vytvořená podoba odpovídá dosud známým podobiznám Richarda III., kterého William Shakespeare ve slavné stejnojmenné hře vylíčil jako krutého uzurpátora moci.

"Nevypadá jako tvář tyrana … Je velmi hezký. Mám pocit, jako kdyby se s ním člověk mohl dát hned do řeči," řekla Philippa Langleyová ze společnosti Richarda III., která výzkum iniciovala a finančně podporovala.

"Všechny dochované obrazy Richarda III. … jsou si velmi podobné, pokud jde o zachycení tváře. Vždy se proto mělo za to, že vycházejí z jednoho nebo více portrétů pořízených za jeho života," uvedl historik a autor knihy o Richardu III. John Ashdown-Hill. "Nejvýraznějšími rysy jso, stejně jako u této rekonstrukce, tvar nosu a brady."

"Když byla 3D digitální busta hotová, vytvořili jsme ji znovu z plastické hmoty. Pak jsme ji namalovali, přidali oči a doplnili paruku a klobouk," řekla profesorka Caroline Wilkinsonová z univerzity v Dundee. V této fázi, kdy vědci rozhodovali o odstínu kůže, barvě očí a účesu, tým použil k dotažení podoby dochované portréty Richarda III.

Busta by měla být vystavena v turistickém středisku, které by mělo být otevřeno příští rok u místa nálezu kosterních ostatků Richarda III.