Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Velbloudí maso se v SAE stává vyhledávanou pochoutkou

Abú Zabí - Velbloudí carpaccio, velbloud po burgundsku, velbloudí hamburger ve zlaté fólii… V zemích Perského zálivu se přední šéfkuchaři pustili do propagace masa korábu pouště, které dosud měli v oblibě pouze beduíni, napsala agentura AFP.

4.11.2013
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK / Matej Slávik

Pod zlatou kupolí nejluxusnějšího hotelu v Abú Zabí Emirates Palace představuje francouzský šéfkuchař Sandro Gamba svou poslední kreaci: velbloudí hamburger se zlatou fólií obložený humusem.

„Tento pokrm se stal naší bestsellerem," tvrdí šéfkuchař, jenž má na povel 15 restaurací v hotelu, v němž se stavují všichni význační návštěvníci Abú Zabí.

Hamburger spočívá v lůžku z uzeného sýra, je obložený zkaramelizovanou cibulí a celou bulku překrývají jemné zlaté lístky. Jedna porce stojí v přepočtu 900 Kč.

Sandro Gamba věří, že dojde ocenění právě díky tomu, že připravuje zcela jiné pochoutky, než je velbloud nadívaný rýží, kterého pojídají obyvatelé pouště při významných příležitostech.

Je to dobré, řekla turistka

„Snažíme se připravovat rozmanité pokrmy, počínaje jakýmsi velbloudím masem po burgundsku a konče velbloudím carpacciem s lanýži," vysvětluje šéfkuchař působící rovněž v Paříži a v Chicagu.

„Čím je velbloud mladší, tím je jeho maso jemnější. U některých receptů používáme docela mlaďounké velbloudky, jejich maso se pak na jazyku rozplývá jako máslo. Když je zvíře starší, je třeba maso marinovat a dusit," dodává.

V emirátech jsou dnes chovy velbloudů živených mlékem či kukuřicí, podobně jako chovy telat jinde ve světě, aby maso bylo co nejvíce delikátní.

Německá turistka Gertraude Ruffinenová ochutnala velbloudí hamburger v Emirates Palace a prohlašuje, že byla příjemně překvapena.

„Je to dobré, ale nikdy bych si dřív nepomyslila, že budu jíst maso zvířete, které jsem viděla v zoologické zahradě," říká.

Vzestup zaznamenalo i velbloudí mléko

Velbloud, velmi odolný vůči extrémním teplotám, nezbytný pro nomády živící se jeho mlékem a masem, zaujímá v zemích zálivu zvláštní postavení: účastní se rychlostních závodů i soutěží krásy.

V Kataru se slavný francouzský šéfkuchař Alain Ducasse rozhodl ve své restauraci Idam v Muzeu islámského umění v Dauhá spojit maso mladého velblouda s tučnými husími játry a lanýži. Maso používané pro toto velbloudí tournedo Rossini se musí vařit pět dní, vysvětluje kuchař Romain Méder.

Krmě stojí v přepočtu 1600 Kč, ale musí se tu pojídat bez vína, neboť restaurant alkohol nepodává.

Podle Romaina Médera vyhledávají toto jídlo především obyvatelé Kataru, protože v sobě spojuje západní kuchyni s kuchyní zemí Zálivu. Je to nejžádanější pokrm na jídelníčku.

Vzestup zaznamenalo rovněž velbloudí mléko, neboť země regionu chtějí nalézt jeho odbytiště na mezinárodní scéně.

Přídavek do čokolády

Spojené arabské emiráty nyní toto mléko, které je méně tučné, ale má třikrát více vitamínu C než kravské mléko, exportují do Evropy a do Japonska.

Velbloudí mléko, oblíbené beduíny, se v zemích Zálivu rovněž používá k přípravě francouzských dezertů či nápojů, jako je Camel-ccino inspirované capuccinem.

Firma Al Nasma vyváží velbloudí mléko do Rakouska, kde se přidává do čokolády, která se prodává v emirátech v tabulkách formy velblouda. Tato čokoláda se také vyváží. Největším odbytištěm je Japonsko, za ním následuje jihovýchodní Asie, uvádí mluvčí firmy Kirsten Langeová.

Autor: ČTK

4.11.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Americká hudební skupina Guns N' Roses vystoupila 4. července v Praze. Na snímku je zpěvák Axl Rose.
6

Na retro vlně. Největší koncerty mají letos Guns N’ Roses a vzpomínající U2

Ilustrační foto, Letiště Václava Havla v Praze, 21. července. Terminál 2.
39

Vnitro chce zvýšit bezpečnost na mimopražských letištích

Hyperloop porazil rychlovlak. V ekonomické výhodnosti

/INFOGRAFIKA/ Rychlovlak si na sebe nevydělá, hyperloop to ale zvládne. Takový je závěr bakalářské práce Petra Šlapala, kterou úspěšně obhájil na Mendelově univerzitě v Brně.

Brněnská trať je rychlá a zábavná, řekl český šampion Kulhavý

/FOTOGALERIE/ Absolutní špička se představila o víkendu na brněnské trati nad Anthroposem. Na závěrečný podnik Českého poháru a zároveň Mistrovství České republiky dorazili i olympijský vítěz Jaroslav Kulhavý a Kateřina Nash, kteří vyhráli obě kategorie elite. „Areál v Brně se mi líbí, je to tady super,“ pochvaloval si Kulhavý, který obhájil domácí titul.

Jsou tam? Ochránci hledají v Brdech vzácné netopýry

V nedotčené oblasti CHKO se mohou skrývat i méně obvyklé lesní druhy.

Veřejné prostory v moderních kancelářských budovách musí být odvážnější

Světelné prvky putující po rampě, dekorační panely měnící se podle ročního období, květinová výzdoba v podobě zavěšených orchidejí a skleněné prvky v různých podobách. I tak může vypadat moderní veřejný prostor v kancelářských budovách v Praze. Zatímco v zahraničí jsou tato místa mnohem odvážnější a zajímavější, u nás jsou spíše nudné a často plná klišé.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení