VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Velbloudí maso se v SAE stává vyhledávanou pochoutkou

Abú Zabí - Velbloudí carpaccio, velbloud po burgundsku, velbloudí hamburger ve zlaté fólii… V zemích Perského zálivu se přední šéfkuchaři pustili do propagace masa korábu pouště, které dosud měli v oblibě pouze beduíni, napsala agentura AFP.

4.11.2013
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK / Matej Slávik

Pod zlatou kupolí nejluxusnějšího hotelu v Abú Zabí Emirates Palace představuje francouzský šéfkuchař Sandro Gamba svou poslední kreaci: velbloudí hamburger se zlatou fólií obložený humusem.

„Tento pokrm se stal naší bestsellerem," tvrdí šéfkuchař, jenž má na povel 15 restaurací v hotelu, v němž se stavují všichni význační návštěvníci Abú Zabí.

Hamburger spočívá v lůžku z uzeného sýra, je obložený zkaramelizovanou cibulí a celou bulku překrývají jemné zlaté lístky. Jedna porce stojí v přepočtu 900 Kč.

Sandro Gamba věří, že dojde ocenění právě díky tomu, že připravuje zcela jiné pochoutky, než je velbloud nadívaný rýží, kterého pojídají obyvatelé pouště při významných příležitostech.

Je to dobré, řekla turistka

„Snažíme se připravovat rozmanité pokrmy, počínaje jakýmsi velbloudím masem po burgundsku a konče velbloudím carpacciem s lanýži," vysvětluje šéfkuchař působící rovněž v Paříži a v Chicagu.

„Čím je velbloud mladší, tím je jeho maso jemnější. U některých receptů používáme docela mlaďounké velbloudky, jejich maso se pak na jazyku rozplývá jako máslo. Když je zvíře starší, je třeba maso marinovat a dusit," dodává.

V emirátech jsou dnes chovy velbloudů živených mlékem či kukuřicí, podobně jako chovy telat jinde ve světě, aby maso bylo co nejvíce delikátní.

Německá turistka Gertraude Ruffinenová ochutnala velbloudí hamburger v Emirates Palace a prohlašuje, že byla příjemně překvapena.

„Je to dobré, ale nikdy bych si dřív nepomyslila, že budu jíst maso zvířete, které jsem viděla v zoologické zahradě," říká.

Vzestup zaznamenalo i velbloudí mléko

Velbloud, velmi odolný vůči extrémním teplotám, nezbytný pro nomády živící se jeho mlékem a masem, zaujímá v zemích zálivu zvláštní postavení: účastní se rychlostních závodů i soutěží krásy.

V Kataru se slavný francouzský šéfkuchař Alain Ducasse rozhodl ve své restauraci Idam v Muzeu islámského umění v Dauhá spojit maso mladého velblouda s tučnými husími játry a lanýži. Maso používané pro toto velbloudí tournedo Rossini se musí vařit pět dní, vysvětluje kuchař Romain Méder.

Krmě stojí v přepočtu 1600 Kč, ale musí se tu pojídat bez vína, neboť restaurant alkohol nepodává.

Podle Romaina Médera vyhledávají toto jídlo především obyvatelé Kataru, protože v sobě spojuje západní kuchyni s kuchyní zemí Zálivu. Je to nejžádanější pokrm na jídelníčku.

Vzestup zaznamenalo rovněž velbloudí mléko, neboť země regionu chtějí nalézt jeho odbytiště na mezinárodní scéně.

Přídavek do čokolády

Spojené arabské emiráty nyní toto mléko, které je méně tučné, ale má třikrát více vitamínu C než kravské mléko, exportují do Evropy a do Japonska.

Velbloudí mléko, oblíbené beduíny, se v zemích Zálivu rovněž používá k přípravě francouzských dezertů či nápojů, jako je Camel-ccino inspirované capuccinem.

Firma Al Nasma vyváží velbloudí mléko do Rakouska, kde se přidává do čokolády, která se prodává v emirátech v tabulkách formy velblouda. Tato čokoláda se také vyváží. Největším odbytištěm je Japonsko, za ním následuje jihovýchodní Asie, uvádí mluvčí firmy Kirsten Langeová.

Autor: ČTK

4.11.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Andrej Babiš.
16 10

ANO a ČSSD posílily, Piráti březnový úspěch nezopakovali

Angela Merkelová debatuje s Ivankou Trumpovou
11 5

Ivanka Trumpová. V Berlíně ji vysyčeli

Maminky na brigádě? Dál hrozí, že přijdou o „rodičák"

Maminky, které chtějí od raného věku dítěte pracovat, dávat potomka do jeslí či mateřinek a nepřijít přitom o rodičovskou, mají smůlu. V novele zákona o státní sociální podpoře totiž zůstal stávající limit 46 hodin měsíčně, kdy může být dítě do dvou let v předškolním zařízení. Pokud rodič hodinovou dotaci překročí, ztratí nárok na rodičovskou.

Létající auta? Za tři roky, slibuje Uber

Na včerejší tiskové konferenci společnosti Uber byly představeny futuristické plány na zprovoznění létajících taxi. Šéf Uberu Jeff Holden nastínil, že půjde o malé letadlo vyvíjené spolu s dalšími inovačními společnostmi.

Penta pokračuje v zahraničních akvizicích. Podle Dospivy není na prodej

Finanční skupina Penta miliardáře Marka Dospivy hodlá i letos pokračovat v zahraničních akvizicích, do nichž se pustila v loňském roce. Celková aktivita firem, které má skupina v portfoliu, se loni zvýšila meziročně o 21 procent, zisk skupiny o čtvrtinu. Podle Dospivy není Penta na prodej.

Obchody musí stáhnout německé pudinky, mohou mít v sobě kov

Státní veterinární správa nařídila stáhnout z prodeje pudinkové dezerty od německého výrobce Neuburger Milchwerke GmbH & Co. Německé dozorové orgány informovaly prostřednictvím systému rychlého varování RASFF ostatní členské země o přítomnosti kovového úlomku v balení dezertu.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies