Osoby stejného pohlaví zatím v Německu nemohou mít svatbu, od roku 2001 ale mají možnost uzavřít registrované partnerství. O tom, že by měly mít možnost vstoupit také do manželství, jak je tomu v řadě dalších evropských zemí, je přesvědčeno 83 procent Němců. Tři čtvrtiny obyvatel spolkové republiky (76 procent) také podporují adopce dětí homosexuálními páry.

Čtěte také: Homosexuálové jsou prý v německé armádě dlouhodobě znevýhodňováni

Průzkum ale ukazuje i na další aspekty postoje Němců k homosexuálům. Téměř každý třetí z deseti (28 procent) vnímá jako nepříjemné, když dvě ženy dávají na veřejnosti otevřeně najevo svoji náklonnost třeba tím, že se políbí. Zhruba každý čtvrtý z deseti (38 procent) vnímá jako nepříjemné, když tak činí dva muži. Podobné procento obyvatel spolkové republiky by se cítilo nepříjemně, kdyby zjistili, že jejich dcera je lesbička (39,8 procenta) nebo syn gay (40,8 procenta).

Pokud jde o homosexuální kolegy na pracovišti, má z nich spíše nebo velmi nepříjemné pocity kolem 12 procent Němců, ukázal také průzkum mezi více než dvěma tisícovkami lidí.

Homosexuálové byli v Německu v minulosti dlouhá léta diskriminování, a ministr spravedlnosti Heiko Maas je chce proto rehabilitovat. Týkat se to má desetitisíců homosexuálů, kteří byli do roku 1994 odsouzeni podle zákona zakazujícího sexuální styky mužů.

Původní zákon zakazující homosexuální styky pocházel ještě z doby císařství a ve 30. letech minulého století ho zpřísnili nacisté. V této podobě v západním Německu platil až do roku 1969, kdy byl zmírněn. I tak ale příslušný paragraf 175 zůstal v trestním zákoně až do roku 1994. Ve východním Německu byl úplně zrušen už v roce 1968.

Čtěte také: Vyrůstá u homosexuálů. Šestiletá Agnes má místo nefunkční rodiny dva tatínky