Podle viceprezidenta zemřel Chávez dnes v 16:25 místního času (21:55 SEČ) ve vojenské nemocnici v hlavní městě Caracasu. „Je to okamžik hluboké bolesti," vyjádřil své emoce viditelně pohnutý Maduro, kterého doprovázeli vysoce postavení členové vlády. Spoluobčany vyzval, aby se stali „strážci míru, lásky, respektu a klidu v této vlasti".

Maduro také oznámil rozmístění ozbrojených sil na „ochranu lidu a zajištění klidu". Ve státní televizi po něm vystoupily i armádní špičky, které přísahaly věrnost vládě.

Další komplikace

O zdravotním stavu a možném úmrtí Cháveze se v posledních dnech opakovaně spekulovalo. Venezuelská vláda dosud jen připouštěla, že stav hlavy státu je kritický. V posledních dnech se ke komplikacím s dýcháním připojila nová, vážná infekce dýchacích cest. Tyto problémy již Chávez překonat nedokázal.

Prezident latinskoamerické země, známý svými ohnivými proslovy i protiamerickým postojem, se na spřátelené Kubě opakovaně léčil s rakovinou v pánevní oblasti. Do rodné země se po poslední operaci vrátil v polovině letošního února. Od zákroku, po němž jej znovu čekala chemoterapie, se již neobjevil na veřejnosti. Muž, který mimo jiné usiloval o vybudování Spojených států latinskoamerických, prý v poslední době vládl pomocí písemných pokynů, protože nebyl schopen mluvit.

Kdo bude nástupcem?

Prezidentské volby, do nichž zemi podle ústavy povede šéf parlamentu Diosdado Cabello, se musejí uskutečnit do 30 dnů od chvíle, kdy hlava státu odstoupí či zemře. Nejpozději začátkem dubna by tedy měli Venezuelané rozhodnout o tom, zda Chávezova „socialistická revoluce" může pokračovat i bez jeho výrazné osobnosti v čele. Sám Chávez chtěl za svého nástupce současného viceprezidenta Madura.

Chávez, který se narodil v chudé učitelské rodině 28. července 1954 v Sabanetě ve státě Barinas, usedl do křesla prezidenta Venezuely poprvé v roce 1999; naposledy post, i díky ústavním změnám, obhájil loni v říjnu. Jeho čtvrté a poslední funkční období začalo v lednu, aniž by však kvůli svému zdravotnímu stavu mohl složit přísahu.

Zdroj: Youtube