To ale nebylo nutné a posádka se po souhlasu NASA mohla vrátit zpět na stanici.

NASA o průletu „vesmírného smetí“ informovala v sérii průběžně aktualizovaných zpráv na sociální síti Twitter. Podle nich míjel kus ruské rakety ISS ve vzdálenosti necelých 15 kilometrů. To spadá do zóny, jež vyžaduje předběžná bezpečnostní opatření. Tato zóna je přezdívaná „krabice na pizzu“ díky svému tvaru – sahá do vzdálenosti 50 kilometrů do stran od stanice a 750 metrů nad a pod rovinu stanice.

Určený čas průletu se obešel bez incidentů. „Ničevó… nic,“ ohlásil jeden z ruských kosmonautů. Posádka prý doufala, že se jim podaří prolétající objekt alespoň zahlédnout, ale žádný vizuální kontakt nebyl ohlášen.

Možné nebezpečí zjistili v pátek

Na ISS jsou dva Američané, Nizozemec a tři Rusové. Odpad z rakety, který se proměnil v nebezpečný projektil, se k ISS měl nejblíže přiblížit v 7:38 SEČ. To, že se blíží, bylo zjištěno teprve v pátek. Tedy dost pozdě na to, aby se odsunula stranou celá ISS. Astronauti zároveň označili za „příhodné“, že se tahle mimořádná situace odehrála v den, kdy měli volno, a tudíž nutnost přípravy na možnou evakuaci nijak „neovlivní vědecký výzkum ani jinou práci posádky“.

Je to již potřetí za 12 let, co se astronauti musejí přesunout do nouzových úkrytů. Zatím ISS vždy ohrožení přestála bez úhony.

Kolem Země obíhá velké množství větších či menších úlomků, zejména vysloužilých družic, vyhořelých stupňů nosných raket a jiných „odpadků“.

Předmětů o průměru do deseti centimetrů obíhá kolem Země nejméně 100.000, s průměrem do jednoho centimetru desítky milionů. Čím jsou větší, tím jsou nebezpečnější.