Podle agentury Metroscopia, která se specializuje na průzkumy veřejného mínění, 60 procent osob dotázaných v této anketě odpovědělo, že chtějí, aby příslušný zákon zůstal beze změny. Ve věkové kategorii 18 až 34 let se takto vyjádřilo dokonce 71 procent respondentů.

Změna zákona, kterou navrhuje vládnoucí konzervativní Lidová strana (PP), by ze Španělska udělala zemi s jednou z nejtvrdších právních úprav potratů v Evropě. Proti takovému kroku se už v zemi konalo více protestů za účasti tisíců lidí.

Krok zpět

Dosavadní zákon, podobně jako v dalších evropských zemích, umožňuje umělé přerušení těhotenství v prvních 14 týdnech těhotenství a pro šestnáctileté a sedmnáctileté dívky nevyžaduje svolení rodičů. Podmínky potratů liberalizoval v roce 2010 tehdejší levicový kabinet.

Změna navrhovaná vládou by byla krokem zpět k situaci před rokem 2010. Opět by dovolovala potrat jen v případech znásilnění nebo při ohrožení života matky, které by ale museli potvrdit lékaři.

Kabinet premiéra Mariana Rajoye návrh změn připravil už loni v prosinci. Ministr spravedlnosti Alberto Ruiz-Gallardón uplynulé pondělí slíbil, že vláda předtím, než návrh předloží, prostuduje obdržená doporučení. Parlament, v němž má PP absolutní většinu, by o předloze měla hlasovat během července.