„Jejich královské výsosti vévoda a vévodkyně z Cambridge s potěšením oznamují, že vévodkyně očekává narození dítěte," uvedla v prohlášení kancelář. Mluvčí Svatojakubského paláce, kde královský pár bydlí, dále informoval, že třicetiletá vévodkyně byla dnes odpoledne přijata s akutní nevolností do londýnské nemocnice krále Edvarda VII., kde podle všeho zůstane několik dní. Její těhotenství je ve velmi raném stadiu, kdy přesně by mělo dítě přijít na svět, se ale zatím neví.

Vévodkyně se na veřejnosti objevila naposledy v pátek a oficiální oznámení gravidity zřejmě uspíšila její hospitalizace, kterou palác nemohl tajit.

Princ William je po svém otci princi Charlesovi druhý v pořadí nástupnictví na britský trůn. Jeho prvorozený potomek – ať už to bude dívka nebo chlapec – bude v nástupnické linii stát hned za svým otcem.

Britská média o možném královském těhotenství spekulovala prakticky už od velkolepé svatby, kterou před rokem a půl sledovaly desítky milionů lidí po celém světě. Zpráva o očekávaném přírůstku do rodiny tak vyvolala vlnu nadšených ohlasů nejen v Británii, ale i v zahraničí.

Jedním z prvních gratulantů byl britský premiér David Cameron, který na svém twitterovém účtu napsal, že Catherine a William budou „skvělými rodiči". Předseda labouristů Ed Miliband zase ve svém tweetu uvedl, že „královské miminko je něco, co může slavit celý národ".