Do soukromého křídla Lindo nemocnice Svaté Marie v Paddingtonu byla vévodkyně převezena dnes v šest hodin ráno místního času. Porodu, který proběhl bez komplikací, se zúčastnil její manžel princ William. Matka i dítě jsou podle tweetu Kensingtonského paláce v pořádku. Malý princ vážil 3,827 kilogramů. 

Novorozený chlapec je již šestým pravnoučetem královny Alžběty II. a stejně jako jeho bratr George i novorozený chlapec dostane titul princ. Současně však také přepisuje historii. Je prvním dítětem narozeným po přijetí změny zákona o nástupnictví, která byla přijata v roce 2013.

Podle této změny chlapec narozený po 28. říjnu 2011 nemůže v nástupnictví přeskočit svou starší sestru. Až dosud byly v bitském nástupnictví uplatňovány principy primogenitury, podle kterých měl na trůn nárok přednostně muž. Dvouletá princezna Charlotta tak i nadále zůstává na čtvrtém místě a o jedno místo se posunul Williamův bratr princ Harry.

"Královna, vévoda z Edinburghu, princ z Walesu, vévodkyně z Cornwallu, princ Harry a členové obou rodin byli informováni a jsou novinkami nadšeni," uvedl Kensingtonský palác.

Catherine si přála podobně jako u svých dvou předchozích dětí přirozený porod. Na zdárný průběh dohlížel porodní lékaři Guy Thorpe-Beeston a Alan Farthing, kteří rodili dvě starší děti vévodkyně, prince George v roce 2013 a princeznu Charlotte o dva roky později.

Catherine je od 22. března na mateřské dovolené, těhotenství veřejně oznámila v říjnu. Třicetišestiletá rodička během těhotenství trpěla častou ranní nevolností.

Jméno potomka rodiče zatím neoznámili. Bookmakeři uzavírají sázky na jména oblíbené v královské rodině - Arthur, Albert, Frederick, James, nebo Philip.

Sestra vévodkyně Kate Pippa Middletonová se vdala za miliardáře Jamese Matthewse.
Pohádková svatba. Sestra vévodkyně Kate Pippa se vdala za miliardáře

Kdyby se dítě narodilo o dva dny dříve, 21. dubna, mělo by narozeniny ve stejný den jako jeho prababička, královna Alžběta II. 

Porodnice Svaté Marie je v obležení fanoušků, novinářů i zvědavých turistů. Někteří sem přicházejí každý den, jedna z nich, Caryll Foster z londýnského Kingston zde kempuje již šestým dnem. "Minulá noc byla zatím nejchladnější. Rádi bychom královskou rodinu podporovali, ale budem také rádi, až se budeme moci vrátit domů," říká pro BBC.

Princ Harry a Meghan Markleová
Britský královský pár ladí detaily svatby. Obřad ozdobí růže a pivoňky