Výsledky voleb jsou definitivní a konečné. Nejdéle se čekalo na sečtení hlasů v londýnském obvodu Kensigton. Právě tam to bylo nejnapínavější. Corbynovci tu porazili Mayovce v podstatě s nulovým procentním náskokem, proto trvalo sčítání nejdéle. Ve Winchesteru se radovali s náskokem 17,5 procenta konzervativci, což byl nejvyšší rozdíl v okrscích, kde se také sčítalo dlouho a pečlivě.

Británie, volby. Premiérka se jede poradit za královnou o sestavení koalice
Britské volby nikdo nevyhrál. Mayová neodstoupí, jede na radu s královnou

Závěrečný účet je následující: Konzervativní strana – 318 poslanců. Labouristická strana – 262 poslanců. Liberální demokraté – 12 hlasů a Skotská národní strana – 35 hlasů. Zbývajících 23 křesel si v Dolní sněmovně rozdělili Strana zelených a další malé subjekty (Sinn Féin, Plaid Cymru, Ind).

Theresa Mayová předčasnými volbami spíše ztratila
Tonoucí se stébla chytá. Mayová chce vládnout s Iry

Konzervativní strana dostala od voličů 13 667 231 hlasů (42,45 procenta). Corbynovi labouristé 12 874 284 hlasů (39,99 procenta). Nad milion se dostali ještě Liberální demokraté, těm vhodili voliči do uren 2 371 762 platných hlasovacích lístků. Všichni ostatní už šli s výsledkem po milion. Nejblíže k němu měla Skotská národní strana s 977 568 hlasy. Volební účast dosáhla 68,73 procenta

Ruth Davidsonová, předsedkyně skotských konzervativců a unionistů vyjednala s premiérkou, že nebude blokovat její dohodu o koalici s irskými unionisty. Ale něco za něco. Mayová slíbila, že nepopře práva gayů, která jsou proti srsti právě této irské straně. Jde i o to, že sama Davidsonová je lesba. Davidsonová , která vstoupila před rokem do svazku s partnerkou Jen Wilsonovou, uvedla později pro BBC, že je hodně věcí, „které jsou pro mě důležitější než politická strana".

Jednou z nich je země, kde jsou si lidé s odlišnou sexuální orientací rovni. Dnes Davidsonová řekl: „Požádala jsem premiérku o ujištění, že pokud by byla uzavřena dohoda s DUP, nevzdá se Velká Británie práv pro LGBT (lesby, gayové, bisexuálové a transsexuálové) komunitu a že bychom rádi využili všech sil, abychom stejných práv dosáhli i v Severním Irsku." V Irsku jsou práva uvedených menšin potlačována, na rozdíl od Anglie nebo Walesu. Davidsonové se dostalo od premiérky ujištění, že tyto požadavky respektuje.

Panenky lásky na světelných semaforech
Madrid připravil „LGBT semafory“, bude mít i duhové přechody pro chodce

V zákulisí konzervativní vlády to ale vře. Dva důležití vedoucí jejího sekretariátu odcházejí z ústředí Konzervativní strany. Jedním z nich je šéf jejího úřadu Nick Timothy a jeho zástupkyně Fiona Hillová. Hillová uvedla v prohlášení, že jí bylo potěšení pracovat ve vládě a „poteěšním pracovat s tak excelentní premiérkou. Nemám žádné pochybnosti o tom, že Theresa Mayová bude i nadále sloužit a pracovat tvrdě ve funkci premiérky – umí to brilantně".

Timothy byl střízlivější, na rozloučenou oznámil, že „jsem skončil jako poradce premiérky. Upřímně řečeno, výsledky voleb byly velkým zklamáním. Beru na sebe část zodpovědnosti za tuto kampaň."