„Prozkoumali jsme pozorně tyto snímky a analýzy pokračují, nemůžeme se ale bohužel než domnívat, že … věrohodnost (těchto snímků) je vysoká," sdělil podle agentury AFP premiér během debaty v japonské televizi.

Dvaačtyřicetiletý Jukawa padl do zajetí IS loni v srpnu v Sýrii, kam se vypravil na vlastní pěst. Abe zveřejnění záběru druhého z rukojmích Kendžiho Gota, který drží v ruce fotografii mrtvého kolegy, již dříve ostře odsoudil. Zdůraznil, že Japonsko bude dál dělat vše pro to, aby rukojmí osvobodilo.

V nejnovějších vyjádřeních Abe podle agentury Reuters podotklo, že Japonsko nemá v plánu připojit se k vojenské operaci na Blízkém východě vedené Spojenými státy.

Ultimátum

Islámský stát dal japonské vládě tento týden ultimátum a požadoval, aby Tokio zaplatilo za dva své zajaté občany 200 milionů dolarů (zhruba 4,9 miliardy korun). Radikálové tvrdili, že pokud výkupné nedostanou do pátku 23. ledna, oba muže zabijí. Japonsko vyplacení peněz odmítlo a snažilo se navázat kontakt s únosci.

Video ukazující nehybný záběr uznávaného novináře Gota, který drží v ruce snímek sťatého Jukawy, se objevilo na internetu v sobotu a po několika hodinách zase zmizelo. Záznam přináší hlavně zvukovou stopu, kde pravděpodobně Goto o vraždě kolegy mluví a žádá anglicky Tokio, aby přistoupilo na podmínky únosců. Islámský stát už nyní nežádá výkupné, ale propuštění příslušnice radikálního islamistického hnutí zatčené v Jordánsku. Jde o Iráčanku, která měla v úmyslu provést sebevražedný útok. Abe se v nejnovějším sdělení k tomuto požadavku odmítl vyjádřit.

Analytici poukazovali mimo jiné na to, že video se vůbec nepodobá tomu, jak IS vraždy rukojmích natáčel dosud. Radikálové loni zveřejnili záznamy vražd amerických rukojmích Jamese Foleyho a Stevena Sotloffa i Britů Davida Hainese a Alana Henninga. Vždy šlo o záběry přímo z místa činu, kde oběť klečela v oranžové kombinéze a nad ní stál maskovaný muž s nožem v ruce.

Agentura AP podotkla, že pravost nejnověji zveřejněného záznamu není nezpochybnitelná. Ověřit se ji snaží i americké rozvědky.