Ukázalo se, že jedna z žen je vůbec nestarší obětí zhoubného nádorového onemocnění v zemi.

Nález vikingské pohřební lodi (v roce 1903) patří mezi nejvýznamnějších evropské archeologické objevy vůbec. V lodi byly pohřbeny dvě ženy, jedna starší, druhá výrazně mladší. Podle bohatého vybavení na poslední cestu se soudí, že se jednalo o velmi zámožné ženy. Starší byla považována za vikingskou královnu, mladší za její otrokyni. Předpokládalo se, že starší z žen by mohla být babičkou prvního norského krále Haralda Krásnovlasého. Poslední výzkum tuto teorii ovšem vyvrátil.

Těžký život a silné svaly

Profesor anatomie z univerzity v Oslo Per Holck stál v čele týmu, který právě provedl testy DNA a speciální rentgenová vyšetření ostatků. U starší z žen byly objeveny stopy po zhoubném nádoru. S největší pravděpodobností se jednalo o rakovinu prsu nebo ženských orgánů, která později metastázovala do kostí.

Prokázalo se také, že starší z žen se dožila podstatně vyššího věku, než se původně předpokládalo, zřejmě 80 let nebo i více. „Trpěla hormonální poruchou, takže musela mít v obličeji mužské rysy, dokonce jí i rostl knír. Z tohoto důvodu pravděpodobně nikdy neměla děti,“ uvedl profesor Holck pro norský deník Aftenposten.

Žádné lidské oběti

O mladší z žen se dříve předpokládalo, že byla otrokyně a byla obětována a pohřbena se svou paní. Archeologové soudili, že jí mohlo být tak 25 let. Nyní se prokázalo, že zemřela přirozenou smrtí a to ve věku kolem 50 let.

Podle rozborů zubů se podařilo zjistit, že obě ženy měly po většinu svého života dostatek jídla. Zřejmě ve své době patřily k nejbohatší vrstvě. Přesto nežily snadný život. Opotřebení kolenních kloubů a velmi silně vyvinutá muskulatura prokazují, že i ony se v životě musely hodně ohánět. „Paže i rameny používaly způsobem, který my dnes považujeme za velmi neobvyklý,“ dodává profesor Holck.

Královna ano, jenže jiná

Původní předpoklady, že starší z žen je babičkou krále Haralda Krásnovlasého, se tedy ukázaly jako mylné. Nyní, když vyšlo najevo, že mladší z žen bylo zhruba 50 let, se odborníci domnívají, že královna by mohla ona. A to královna Åsa, matka Halvdana Černého, který byl otcem Haralda Krásnovlasého.

Aftenposten, (kro)