V dopise zaslaném zákonodárnému sboru své země ministr vysvětlil, že případy jsou ICC postupovány k projednání jen tehdy, pokud země, jichž se kauza týká, nejsou schopny nebo nechtějí zločiny soudně stíhat.

Mezinárodní vyšetřování tragédie letu MH17 společnosti Malaysia Airlines, která si vyžádala životy všech 298 lidí na palubě, vedou Nizozemci. Nejvíce obětí, 195, mělo nizozemské občanství. Podle Opsteltena není pravděpodobné, že státy, jichž se tato událost týká, nebudou moct nebo chtít vést vyšetřování a soudní stíhání.

Malajsijský boeing spadl na východě Ukrajiny 17. července a dosud zjištěné poznatky, včetně záznamů z takzvaných černých skříněk, vedou k závěru, že letadlo bylo nejspíš sestřeleno raketou země-vzduch. Kyjev z toho viní proruské separatisty vyzbrojované Ruskem. Rebelové naopak tvrdí, že střílela ukrajinská armáda, která má takové rakety ve výzbroji.

Nizozemský bezpečnostní výbor, který vyšetřování neštěstí řídí, tento týden podle Reuters uvedl, že dostal velké množství důkazů ze zdrojů mimo Ukrajinu a nebude potřebovat přístup do celé oblasti, kam trosky letounu dopadly a která je kvůli probíhajícím bojům mezi armádou a povstalci nepřístupná.