Příčinnou "vodní" krize v Kapském městě je skutečnost, že nádrž sloužící jako zásobárna pitné vody v důsledku tříletého sucha téměř vyschla. Analýza centra World Resources Institute (WRI) upozorňuje na další přehrady, které mají podobné problémy.  

Hlavní zásobárnou vody je nádrž Theewaterskloof Dam za městem. Ta však už tři roky vysychá.
Vyschlé Kapské Město odložilo "den bez vody". Krize ale pokračuje

Poptávka po vodě celosvětově dlouhodobě roste s tím, jak se lidé stále více stěhují z venkova do měst a zvyšuje se životní úroveň. Společně s rozvojem závlahového zemědělství ve světě pak vznikají doslova katastrofy.

Důvodů úbytků vody je několik. Sucho, špatné hospodaření, nadměrné čerpání spodní vody či stavby nešetrných přehrad. Vodní krize pak má řadu společenských důsledků – rostoucí ceny potravin, nezaměstnanost, politickou nestabilitu a migraci obyvatel.

Maroko kanál nezachrání

Hladina ve druhé největší nádrži v Maroku klesla za poslední tři roky o 60 procent. Na vodě z přehrady Al Massira je existenčně závislé nejlidnatější město země, třímilionová Casablanca. Také poskytuje zavlažování pro celou zemědělskou oblast Doukkala.

I.zóna národního parku Šumava, stezka na vrchol Smrčiny. Odkorněné smrky nastojato pod vrcholem Smrčiny
Naše smrčiny se rozpadají, hořekují ekologové. Stát prý neřeší příčiny

Podobně jako další země severní Afriky trpí Maroko opakujícími se suchy. V roce 2016 zemi zasáhla nejhorší sucha za poslední tři desetiletí. Loni sice srážky přišly, spadlo jich ale méně, než je pro oblast typické. Deště začátkem letošního roku situaci mírně napravily, v létě ale může přijít další krize, varuje WRI.

Přitom podle nového plánu by se na přehradu mělo pomocí nového kanálu napojit ještě 800tisícové město Marrákeš. Projekt financuje Africká rozvojová banka a začít by se mělo stavět již letos. Podle WRI se poptávka po vodě zvýší do roku 2050 o více než 60 procent.

Poslední sucha přehrada pamatuje mezi léty 2005 a 2008, kdy kvůli nim produkce obilí klesla o polovinu. V zemi, kde pracuje třetina obyvatel v zemědělství, se krize přímo dotkla 700 tisíc Maročanů.

Video: Úbytek vody v nádrži mezi léty 2015 - 2018:

Zdroj: Youtube

Konflikt o vodu v Indii

Loňská sucha v Indii dokonce vyvolala konflikt mezi dvěma provinciemi. Problémem byl nedostatek vody v řece Narmada, která protéká indickým státem Madhjapradéš přes stát Gudžarát než doteče do Arabského moře.

Kvůli slabým dešťům minulý rok vláda Madhjapradéše na horním toku omezila průtok vody z přehrady Indira Sadžár. Následkem toho nádrž Sardar Sarovar ve státě Gudžarát na dolním toku začala vysychat. Loni pak hladina v nádrži klesla o třetinu pod dlouhodobý průměr.

Nízký stav hladiny na Vranově odhalil jindy skrytou část přehrady.
Vysychající přehrada a úroda v ohrožení. Ani plevel neroste, říká vinař o suchu

Sardar Sarovar je zásobárnou pitné vody pro 30 milionů lidí, což je polovina obyvatel Gudžarátu. Svá pole z ní zavlažuje na milion farmářů.

V březnu 2018 místní vláda zakázala farmářům čerpání vody. Svůj provoz musela zastavit i vodní elektrárna. Pro výrobu elektřiny byla nutná minimální výška hladiny 110,8 metru. Její současná hladina stále není vyšší než 105,5 metru.

Horní přehrada vodu sice nakonec upustila, je to však stále málo. Podle místních médií je na premiéra státu vyvíjen nátlak, aby více vody nepouštěl. V Indii pracuje v zemědělství na 45 procent obyvatel. Je na něm přímo závislých 650 milionů lidí.

Video: Loňská sucha na řece Narmadě:

Zdroj: Youtube

Saddámovo jezero v poušti

Hladina v Mosulské přehradě, původně nazývána Saddámovo jezero, na řece Tigris v Iráku u hranic se Sýrií a Tureckem, se snížila o 60 procent od roku 1990. Hlavním viníkem je kromě špatného hospodaření irácké vlády a intenzivního sucha sousední Turecko.

Ilustrační foto.
Lesy ničí sucho a kůrovec. Z Jeseníků se škody přesunou k západu

Tam totiž existují megalomanské vodní stavby nazvané Jihovýchodní anatolský projekt (GAP), které zahrnují na řekách Eufrat a Tigris pramenících v Turecku 22 nádrží a 19 vodních elektráren. „Podle irácké vlády GAP snížil množství vody, které tyto řeky přivedou do Iráku o 80 procent,“ cituje vládu organizace EPIC.

Na vodě z řek, které tvořily kolébku starověké civilizace, jsou závislé miliony Iráčánů, využívá se hojně pro zavlažování ale i lodní dopravu. Úbytek vody způsobuje rozšiřování pouští v jižním a centrálním Iráku. WRI varuje, že v zemi rozvrácené vojenským konfliktem, z něhož se rozmohl Islámský stát, může být předmětem nových válek.

Video: Úbytek vody v nádrži:

Zdroj: Youtube

Kvůli suchům Španělsko zdražilo elektřinu

Sucho zmítá ale i evropský kontinent. Hladina v nádrži Buendia ve Španělsku se snížila o 60 procent během posledních pěti let. Nejnižší byla v roce 2006, kdy přišla nejhorší sucha za posledních 60 let. Provoz musela zastavit i přilehlá vodní elektrárna.

Situaci tak tvrdě pocítily i španělské domácnosti. Největší tamní výrobce energie Iberdrola musel snížit produkci o 58 procent během prvních devíti měsíců roku 2017 a výrazně zdražit. Sucho také zvýšilo napětí mezi regionálními vládami. I když zemědělství tvoří jen tři procenta HDP Španělska, na vodě z nádrže je závislých na tři tisíce farmářů.

Řešení? Recyklace vody

Řada měst má kromě nádrží další zdroje vody, jako jsou hlubinné studny. Kvůli nadměrnému čerpání ale můžou hladiny spodních vod klesat. Řešením mohou být investice do recyklace a odsolování vody.

Problémy s vodou jsou zpočátku málo viditelné. Většinou na ně nikdo neupozorní, dokud situace nedosáhne kritického bodu. Důsledkem je pak politická nestabilita a masová migraci obyvatel. Na světě je více než půl milionu podobných nádrží o velikosti větší než jeden hektar, WRI monitoruje většinu z nich.

Jiho-severní transport vody v Číně
Peking dováží vodu obřím kanálem stovky kilometrů. Letos ale přišla sucha