S ohledem na nynější linii fronty je volební komise schopna zajistit průběh voleb v devíti z 21 volebních okrsků v Doněcké a ve čtyřech z 11 v Luhanské oblasti, řekl Ochendovskyj. Povstalci, kteří zbytek obou oblastí ovládají, volby neuznávají a označují je za záležitost "cizího státu".

Desetitisíce uprchlíků

Podle ukrajinských médií bude problémem mimořádných voleb nejen průběh hlasování na východě. Volební komise se musí postarat o příslušníky armády, Národní gardy a domobrany, kteří se zapojili do bojových operací a nyní střeží linii obrany. Volební právo mají také desetitisíce ukrajinských uprchlíků, kteří odjeli z bojové zóny na západ země nebo na východ do Ruska.

Otázkou je i uplatnění volebního práva pro Ukrajince žijící na okupovaném Krymu. Volební urny jim budou k dispozici v sousední Chersonské oblasti, ale v Kyjevě vládnou obavy, že ruské úřady Ukrajincům hlasování neumožní. Ukrajinští občané žijící na Krymu se kromě toho podle agentury Unian bojí, že i kdyby je ruští pohraničníci na Ukrajinu pustili, návrat zpět jim už neumožní.