Získala přes 32 procent hlasů, druhé je uskupení levicových stran pod vedením socialistů s 28 procenty. Vyplývá to z průzkumů mezi voliči při odchodu z volebních místností. Podle sondáže se do parlamentu dostali rovněž nacionalisté a strana hájící zájmy turecké menšiny, uvedla agentura DPA.

Čtěte také: První letošní úspěch Merkelové ve volbách. CDU jasně uspěla v Sársku

Borisov v reakci na zveřejněné průzkumy prohlásil, že jeho strana má povinnost sestavit vládu, protože je to vůle lidu a protože GERB toto předčasné hlasování vyvolal. Po loňském vítězství nezávislého prezidentského kandidáta podporovaného socialisty Rumena Radeva, který porazil proevropskou rivalku Cecku Cačevovou, totiž Borisovova vláda odstoupila.

"Chceme straně GERB pogratulovat," uvedla šéfka socialistů Kornelija Ninovová. Zároveň ale vyloučila možnost vytvořit s Borisovem velkou koalici s tím, že socialisté se o sestavení vlády chtějí pokusit sami, pokud GERB neuspěje.

Borisovovo proevropské hnutí dosud vyhrálo všechny parlamentní volby od roku 2009, kdy se v zemi naposledy konalo hlasování v řádném termínu. Dnešní volby byly od roku 2009 v pořadí třetí předčasné.

Strana GERB je výrazně prozápadní a podporuje sankce proti Rusku, tedy zemi, kterou s Bulharskem spojují historické vazby. Socialisté pod vedením Ninovové naopak se sankcemi nesouhlasí a slibují, že pokud dostanou šanci vládnout, vztahy s Moskvou zlepší.

Nepřehlédněte: Nečekaný "náklad". Britská policie nalezla v kamionu z Česka tři imigranty