Jak připomíná AFP, jeho strana disponuje v řeckém kabinetu třemi křesly. Mluvčí vlády přitom v pátek prohlásil, že se volby nebudou konat před 29. dubnem.

Pozdější konání voleb by podle agentury Reuters mělo dát šéfovi kabinetu Lukasovi Papadimosovi prostor pro dokončení dohody o dluhu, která by zabránila řeckému bankrotu.

Oficiálně datum ještě nebylo stanoveno, čím dál častěji se na něj ale ptá eurozóna. Termín by měl stanovit kabinet složený převážně ze socialistických ministrů strany Pasok na svém příštím zasedání.

Pozice Pasoku oficiálně závisí na jmenování nového předsedy strany 18. března. Jedná se však pouze o formalitu, neboť jediným kandidátem je současný ministr financí a místopředseda vlády Evangelos Venizelos, konstatuje AFP.

Záchranný plán

Současná řecká vláda je u moci od listopadu, kdy dostala úkol zbavit zemi části dluhu a zajistit realizaci druhého záchranného plánu eurozóny. Vláda by měla svoje poslání naplnit do 12. dubna, kdy má být vypořádána část řeckých dluhopisů, jak uvedl mluvčí vlády Pantelis Kapsis v pátek. Volby by se podle jeho slov pak měly konat někdy po 29. dubnu, respektive některý z následujících víkendů.

Část Řeků se obává příliš brzkých voleb, neboť si přeje spíše uskutečnění reforem. O opodstatnění dubnových voleb vyjádřil již v únoru velké pochybnosti německý ministr financí Wolfgang Schäuble a obavy neskrývají evropští experti.

Úsporná opatření

Eurozóna se mimo jiné obává, že kvůli přísným úsporným opatřením se řečtí voliči obrátí na levicové radikální strany, které odmítají záchranná opatření EU a Mezinárodního měnového fondu.

Ministr Schäuble dnes ze stejného důvodu chválil Itálii za moudré rozhodnutí, když bylo rozhodnuto uskutečnit volby v roce 2013, jak se původně předpokládalo.

Podle nedávných průzkumů by mohli socialisté ze strany Pasok zažít největší porážku za 37 let její existence. Naopak v čele průzkumů se nacházejí konzervativci z Nové demokracie.