V Maine stoupenci homosexuálních sňatků měli po sečtení 62 procent hlasů náskok 54 ku 46 procentům a podle propočtů agentury AP se už výsledek nemůže změnit. To samé platí v Marylandu, kde bylo sečteno 93 procent hlasů a legalizaci sňatků osob stejného pohlaví schválilo 52 procent voličů.

Rovněž 52 procent voličů podporuje takový návrh ve státě Washington po sečtení 61 procent hlasů.

Sňatky homosexuálů jsou již nyní legální v šesti amerických státech a v Distriktu Columbia. Ve všech případech to ale bylo rozhodnutí soudu nebo státního zákonodárného sboru, nikdy nebyly takové sňatky přímo podpořeny občany.

Naopak 32 států ve volbách v minulých letech podpořilo tezi, že sňatky jsou vyhrazené jen heterosexuálním párům. Nyní se zdá, že návrh v tomto duchu zřejmě odmítnou voliči v Minnesotě.

V Marylandu tamní zákonodárci už dříve svatby osob stejného pohlaví schválili. Odpůrci této úpravy ale sehnali dostatek hlasů, aby mohli uspořádat hlasování o jejím zrušení.

Prezident Barack Obama se letos stal prvním americkým prezidentem, který sňatek osob stejného pohlaví podpořil.

Výsledek úterních referend uvítali skupiny hájící práva homosexuálů. „Má to ohromný význam. Skutečně se tu psala historie," řekl Brian Ellner, šéf skupiny The Four prosazující právo homosexuálů na sňatek. „Schválení těchto sňatků v lidovém hlasování mění situaci a vysílá důležité poselství nejvyššímu soudu," dodal.

Očekává se, že americký nejvyšší soud se bude letos zabývat tím, zda je vyhrazení sňatků heterosexuálům ústavní.