Podle sdělení odborníků analýza nepřinesla žádná překvapení a neukázala ani jednoznačnou přítomnost chemických látek, které jsou stavebními kameny při vzniku života. „I když jsme našli organickou sloučeninu, musíme nejdřív zjistit, jestli je skutečně z Marsu," řekl na konferenci vědecký šéf mise John Grotzinger.

Podle agentury AFP je třeba vyloučit možnost, že látka pochází z jiné planety sluneční soustavy či dokonce že ji na povrch Marsu dopravila ze Země sama sonda Curiosity.

Ještě složitější podle Grotzingera bude určit, zda jde o biologický materiál. „Je velmi málo pravděpodobné, že bychom našli stopy života nebo byť i jednoduchou organickou sloučeninu ve skalách," řekl americký vědec. Podle expertů je větší šance na zjištění složitějších sloučenin u hory Mount Sharp; k úpatí pět kilometrů vysoké hory se ale Curiority dostane až počátkem příštího roku.

Senzace se nekonala

Sám Grotzinger před dvěma týdny vyvolal senzaci prohlášením, že Curiosity zaznamenala při zkoumání planety objev, který „zatřese zeměkoulí". I když bližší podrobnosti neuvedl, objevily se spekulace, že vozítko narazilo na stopy složitějších organických sloučenin. Grotzingerovi kolegové později existenci světodějných důkazů o životě na Marsu popřeli. Grotzinger dnes řekl, že byl ohlasem svého výroku překvapen.

Podle vědců Curiosity v první analýze půdy objevila také vodu a směs dalších chemických látek, například síry a chloru. Aparát odebral vzorky z okolí Galeova kráteru, tedy v oblasti ještě několik kilometrů vzdálené od konečného cíle výpravy, kterým je právě hora Mount Sharp.

Tunové vozítko přistálo počátkem srpna poblíž rovníku Marsu. Jeho hlavním cílem je v následujících nejméně dvou letech pátrat po možné existenci života. Jde o první astrobiologickou misi NASA od 70. let, kdy USA vyslaly do kosmu sondy Viking.

#flash|https://g.denik.cz/1/1b/animace-mars-ruda-planeta.swf|560|420|JATV#