V roce 2009 byli Knoxová a Sollecito odsouzeni k 26 respektive k 25 letům vězení za to, že 1. listopadu 2007 v Perugii ubodali tehdy 21letou Britku. Oba byli předloni v odvolacím řízení překvapivě zbaveni obvinění pro nedostatek důkazů. Prokuratura proti tomu podala dovolání k nejvyššímu soudu. Případ přitáhl značnou pozornost italských a amerických médií.

Dnešní verdikt uvítala rodina zavražděné, označila dnešek za velký den pro italskou justici. Naopak Knoxová řekla, že jí rozhodnutí způsobuje bolest. „Obžalování se opakovaně ukázalo jako nepodložené a nespravedlivé," uvedla mladá Američanka.

DNA na noži

Prokuratura podle agentury AFP argumentovala před nejvyšším soudem tím, že osvobozující rozsudek se opíral hlavně o neprůkaznost testů DNA na noži, kterým byla dívka zabita. Generální prokurátor Luigi Riello v pondělí označil osvobozující rozsudek odvolacího soudu za „vzácnou směs mezi porušováním zákona a nedostatkem logiky".

„Nejedná se o nějaké odsouzení, ale o zrušení (osvobozujícího odvolacího verdiktu) s návratem před jiný soud," řekla Sollecitova advokátka Giulia Bongiornová. Je přesvědčena, že její 29letý klient je nevinný.

Nový proces se bude konat ve Florencii a mohl by začít ještě letos. Uskuteční se ale nejspíš v nepřítomnosti Knoxové, protože Spojené státy své občany nevydávají ke stíhání v zahraničí a žena se k soudu dobrovolně těžko dostaví. Hned po osvobozujícím rozsudku, jemuž předcházely čtyři roky v italském vězení, se nyní 25letá Knoxová vrátila do rodného Seattlu, kde podle agentury AP studuje na Washingtonské univerzitě.

40 bodných ran

Kercherová byla nalezena polonahá v krvi s podříznutým hrdlem a čtyřmi desítkami bodných ran ve své ložnici v bytě, který sdílela s Knoxovou. Obě studovaly na univerzitě v Perugii, kde je hodně zahraničních studentů. Oběť byla před smrtí také znásilněna. Prokuratura vinila Američanku a Itala z perverzní, sexuálně motivované vraždy. Oba ale tvrdili, že nebyli v době vraždy v bytě. Kde byli si ale prý nepamatují, protože byli pod vlivem marihuany a alkoholu.

Žaloba při prvním soudu uvedla, že Knoxová přesvědčila svého přítele Sollecita a tehdy 22letého známého Rudyho Guedeho z Pobřeží Slonoviny, aby Kercherovou sexuálně obtěžovali. Angličanka se podle žaloby odmítala sexuálních hrátek zúčastnit a Američanka s Italem jí zasadili osudné rány.

Obhajoba od začátku tvrdí, že za vraždu je odpovědný jen Rudy Guede, který byl později zadržen v Německu. V samostatném procesu byl odsouzen za podíl na vraždě Britky k 16 letům vězení. Dosud ale podle AFP vězněný Guede tvrdí, že on nevraždil.