V pátek nařídil severokorejský vůdce Kim Čong-un bojovou pohotovost raketovým vojskům k útoku na základny USA v Jižní Koreji a v Tichomoří. Byla to reakce na přelet dvou amerických bombardérů nad Jižní Koreou.

„Od této chvíle vstupují vztahy mezi Severní a Jižní Koreou do válečného stavu a podle toho se budou řešit všechny záležitosti mezi Severem a Jihem," uvádí se v dnešním oznámení KCNA.

Podle agentury Reuters v Jižní Koreji tento krok severního souseda nevyvolal žádnou paniku a život v zemi pokračuje normálně, jako tomu bylo v průběhu celého března, kdy Pchjongjang hrozil útokem. „Dnešní prohlášení Severní Koreje není nová hrozba, nýbrž pokračování provokativních hrozeb," reagovalo ministerstvo pro sjednocení.

Ministerstvo také poukázalo na to, že je nadále v provozu společný průmyslový komplex Kesong na území KLDR. To ale vzápětí vyvolalo hněvivou reakci ze Severu, jenž pohrozil uzavřením komplexu, budou-li pokračovat „zmínky o trvajícím provozu průmyslové zóny a urážky naší důstojnosti".

Kesong, který má roční obrat dvě miliardy dolarů je jedním z mála kanálů, jímž do KLDR proudí západní zboží a peníze.

Bombardéry na diplomatické misi

Američtí představitelé podle Reuters uvedli, že bombardéry B-2, jejichž přelet nad Jižní Koreou KLDR tak rozhořčil, měly hlavně ubezpečit spojence Jižní Koreu a Japonsko. Zároveň prý šlo o pokus postrčit Pchjongjang zpátky k dialogu, i když nelze zaručit, že to Kim pochopí správně.

Ruské ministerstvo zahraničí vyzvalo oba korejské státy a také USA k maximální zdrženlivosti. „Doufáme, že všechny strany projeví maximální zdrženlivost a odpovědnost a nikdo nepřekročí linii, za niž nebude návratu," řekl podle agentury Interfax mluvčí Grigorij Logvinov.

Válečné hrozby znějí z Pchjongjangu od počátku měsíce téměř každodenně a záminkou k nim jsou pravidelná společná vojenská cvičení Jižní Koreje a USA. Málokdo si ale myslí, že KLDR bude riskovat skutečnou válku.

Státní sdělovací prostředky v pátek ráno informovaly, že Kim Čong-un svolal mimořádné vojenské zasedání a podepsal rozkazy o uvedení raket do pohotovosti. Vůdce prý usoudil, že „za stávající situace nastal čas zúčtovat s americkými imperialisty". Tisíce Severokorejců pak na hlavním náměstí v Pchjongjangu manifestovaly na podporu Kimovy výzvy.

Přísnější sankce pro KLDR

Americké letectvo ve čtvrtek vyslalo k cvičnému přeletu nad Jižní Koreou dva své „neviditelné" bombardéry B-2. Podle Washingtonu šlo o odstrašující misi v době stupňujícího se napětí na Korejském poloostrově. K němu přispěl únorový severokorejský jaderný test a hrozby útoků na Jižní Koreu a USA ze strany Pchjongjangu. Rada bezpečnosti OSN v reakcí na třetí jadernou zkoušku KLDR zpřísnila sankce vůči KLDR.

Severní Korea v posledních dnech pohrozila preventivním jaderným útokem na Spojené státy a zamířila rakety a dělostřelectvo na vojenské základny USA. Pchjongjang vypověděl všechny dohody o neútočení s Jižní Koreou a ve středu přerušil horkou linku s jihokorejskou i americkou armádou.

KLDR disponuje zastaralými raketami ze sovětské éry a její rakety delšího doletu jsou považovány za neprověřené. Spojené státy však podle ministra obrany Chucka Hagela berou bojechtivá prohlášení mladého severokorejského vůdce vážně.

Za agresivní rétorikou Pchjongjangu může být podle analytiků snaha upevnit postavení nového severokorejského vůdce, zachovat vliv armády a zajistit pokračování jaderného a raketového programu. Kim Čong-un převzal moc v prosinci 2011 po smrti svého otce.

Severokorejská média nechala nahlédnout do plánů útoku na USA

Severokorejské státní sdělovací prostředky v pátek zveřejnily dvě fotografie, které - ať už náhodně nebo úmyslně - ukazují plány úderu proti americké pevnině.

Tyto snímky, které vydala oficiální tisková agentura KCNA, oba ukazují severokorejského vůdce Kim Čong-una sedícího za stolem v místnosti vypadající jako operační velitelství. KCNA je zveřejnila ke zprávě informující o mimořádném zasedání Kim Čong-una s velením armády, po němž v noci na pátek Kim nařídil připravit strategické raketové jednotky k možnému úderu proti americké pevnině a základnám USA v Pacifiku.

To, co je na fotografiích nejzajímavější, ovšem není Kim či muži v uniformách kolem něj, ale mapa na zdi za jeho zády. V korejštině je nadepsaná: "Plán úderu strategických sil na pevninu USA." Linky na mapě se zdají ukazovat navrhované letové trasy raket mířících na terče kontinentální části USA.

Omyl nebo záměr?

"Nemyslím si, že ty fotografie vyšly omylem," řekl agentuře AFP nejmenovaný oficiální činitel jihokorejského ministerstva obrany. "Věřím, že byly zveřejněny záměrně, patrně proto, aby překroutily fakta ohledně severokorejské vojenské síly," dodal.

Většina expertů se shoduje, že KLDR navzdory prosincovému úspěšnému startu rakety dlouhého doletu je stále roky vzdálená od vývoje skutečných mezikontinentálních balistických střel schopných zasáhnout americkou pevninu. A ani její rakety krátkého a středního doletu, jejichž existence je potvrzená, nemají takový dostřel, aby zasáhly americké základny na Guamu či Havaji.