Kampaň vzešla od jednoho z uživatelů diskusního portálu 4chan, který přišel s výzvou: „Co kdybychom oslabili Islámský stát tím, že nahradíme obličeje (jeho bojovníků) na VŠECH propagandistických snímcích hlavami koupacích kachniček?"

Vzápětí se množství mistrů Photoshopu pustilo do práce a začalo pozměňovat kruté fotografie zobrazující islamisty při vraždách rukojmích či výhrůžkách světu. Ušetřen nezůstal ani vůdce IS abú Bakr Bagdádí.

Na některých snímcích třímají bojovníci Islámského státu s kachními obličeji v rukou různé hygienické potřeby jako kartáče či záchodové štětky. „Skvělé, teď se budu bát jít i vykoupat," napsal k tomu sarkasticky jeden z přispěvatelů.

Objevila se rovněž náležitě upravená původní černá vlajka Islámského státu s arabským písmem, na které je vidět bílá kachna a nápis „Kvák". Bojový pokřik „Alláhu akbar" zní nově „Alláhu kvakbar".

Upravené obrázky jsou sdíleny v albu na stránkách Imgur, kde si ho prohlédlo již více než 100.000 lidí. Šíří se i na facebooku, twitteru a dalších populárních sociálních sítích.

Islámský stát hodně spoléhá na své propagandistické umění při verbování nováčků a šíření teroru, připomíná Sunday Express.