Nahrávka údajně pochází z pátku a byla prý pořízena v severoiráckém městě Mosul během kázání, které vůdce islamistů přednesl. Mosul dobyli sunnitští islamisté už 10. června, v první fázi svého tažení Irákem. Agentury AP a Reuters poznamenávají, že pravdivost nahrávky nelze nezávisle ověřit, stejně jako tvrzení, že na ní je skutečně abú Bakr Bagdádí.

Mluvčí iráckého ministerstva vnitra agentuře Reuters řekl, že na videu umístěném na internetu „rozhodně" nevystupuje Bagdádí. „Když jsme tento záznam zanalyzovali, zjistili jsme, že je to padělek," řekl mluvčí. Dodal, že vládní síly při nedávném leteckém útoku Bagdádího zranily a že poté jej jeho spolubojovníci převezli do Sýrie na léčení. Reuters uvedl, že nemá možnost tato tvrzení ověřit.

Nahrávka ukazuje vousatého muže v černém hávu a turbanu, jak pomalu vystupuje na kazatelnu pod černou vlajkou Islámského státu, a poté přednáší kázání a řídí modlitby. Záznam jej tituluje jako „chalífu Ibrahíma, emíra Islámského státu".

Drží se stranou

Bagdádí dosud zůstával spíše v pozadí a na veřejnosti se na rozdíl od ostatních vojenských velitelů příliš neobjevoval. Do médií se dostalo jen několik jeho zrnitých fotografií.

Radikálové z hnutí Islámský stát (dříve Islámský stát v Iráku a Levantě, ISIL) zahájili počátkem června ofenzivu a získali pod svou kontrolu severozápad Iráku a některé části Sýrie. Minulou neděli mluvčí ISIL oznámil, že na dobytých územích vytvořili chalífát, v jehož čele je právě Bagdádí.

Zdroj: Youtube