„Žádáme vás, abyste co nejdříve zvážil vyslání mírových jednotek, které by ochránily obyvatele před fašisty," prohlásil Ponomarjov. Jak dodal, místní lidé jsou ohrožováni radikály z pravicového ukrajinského hnutí Pravý sektor. To je podle něj zodpovědné za přestřelku, ke které došlo v noci na dnešek na kontrolním stanovišti u Slavjansku. Pravý sektor jakýkoli podíl na incidentu popřel. Kdo za útokem stál, není jasné.

Několik hodin po svém prvním prohlášení Ponomarjov po Moskvě chtěl aspoň zbraně. „Prozatím Rusko na tuto výzvu (k vyslání sil) neodpovědělo," poznamenal. „Jestliže nemůžete vyslat síly k udržení míru, pošlete nám zbraně," dodal.

„Potřebujeme zbraně, nemáme jich dost," řekl dále. Poukázal přitom na to, že „oni (ukrajinská armáda) mají letectvo a obrněná vozidla".

Vůdce rebelů rovněž vyhlásil ve městě zákaz vycházení. „Zákaz vycházení vstupuje dnes v platnost. Od půlnoci do šesti hodin ráno je zakázáno vycházet na ulici," řekl. Po městě se údajně pohybuje automobil s ampliónem, který místní obyvatele o tomto novém opatření informuje.

Proruští radikálové kontrolují prakticky celé stotisícové město Slavjansk, ležící na severu Doněcké oblasti. Již v pondělí, poté co se zmocnili policejního velitelství, radnice i letiště, Ponomarjov Putina žádal po pomoc v boji proti proevropské vládě v Kyjevě. „Vyzýváme Rusko, aby nás ochránilo a nedovolilo genocidu donbaského lidu. Žádáme prezidenta Putina, aby nám pomohl," prohlásil tehdy vůdce separatistů.

Putin se následně nechal prostřednictvím svého mluvčího slyšet, že situaci na východě Ukrajiny sleduje s velkým znepokojením a že odtud dostává mnoho podobných žádostí o pomoc.