Nejpravděpodobnější jsou mimořádné volby, o něž už Tsipras požádal prezidenta. Podle řeckých médií by se mohly konat 20. září, termín ale stanoví hlava státu.

Meimarakis už stačil na pověření prezidentovi odpovědět a sdělil ve svém dopise, že si pro mandát přijde osobně, protože ústava nepočítá s přijetím pověření k sestavení vlády zaslaného e-mailem. Na sestavení vlády má šéf opozice tři dny.

Malé šance

Jestliže bude neúspěšný, mohl by mandát dostat vůdce nacionalistického Zlatého úsvitu, tedy třetí nejúspěšnější strany v lednových volbách. Ani Nové demokracii, ani Zlatému úsvitu ale odborníci nedávají šanci, že se jim podaří získat dostatek spojenců pro vládnutí.

Když se to potvrdí, bude rozpuštěn parlament a příští měsíc se budou konat volby.

Tsipras požádal prezidenta o uspořádání předčasných parlamentních voleb v co nejkratší možné lhůtě. Odstupující premiér přiznal, že se mu nepodařilo dosáhnout dohody s mezinárodními věřiteli, což si jeho strana vytyčila. Novou tříletou dohodu o záchranném programu bude ale podle něj nutné dodržet. Je to prý to nejlepší, čeho bylo možné ve vyjednávání dosáhnout.