„Vláda… na základě věrohodných informací potvrzuje, že mulla Muhammad Umar, vůdce Talibanu, zemřel v dubnu 2013 v Pákistánu," oznámil prezidentský palác v prohlášení.

Média předtím k ještě nepotvrzené informaci, která se dnes objevila z vládních kruhů, poznamenala, že je to poprvé, co o Umarově smrti mluví vysoce postavené zdroje z afghánské vlády a rozvědky. „Máme potvrzení pákistánských úřadů a zdrojů z Talibanu, že (mulla Umar) před dvěma roky podlehl v Pákistánu nemoci," řekl anonymně činitel afghánské vlády.

V podvečer pak krátce před prohlášením prezidentského paláce zprávu oficiálně potvrdil mluvčí afghánské tajné služby Hasíb Sádikí. „Oficiálně potvrzujeme, že je mrtev," řekl agentuře AP. Podle jeho slov mulla Umar zemřel v dubnu 2013 v Karáčí. Zatím není jasné, proč byla jeho smrt oznámena až nyní.

Vůdce Talibanu nebyl vidět na veřejnosti od konce roku 2001 a předpokládalo se, že žije na tajném místě někde v Pákistánu. Mluvčí Talibanu kontaktovaný BBC řekl, že hnutí vydá brzy k nové informaci prohlášení. Zatím ji nepotvrdilo, ale ani nepopřelo.

Nepotvrzené zvěsti o úmrtí mully Umara se šířily v médiích již několik týdnů. Některé verze tvrdí, že šéf Talibanu podlehl již před dvěma roky v Pákistánu tuberkulóze. „Mulla Umar zemřel před dvěma roky a čtyřmi měsíci na tuberkulózu. Byl pochován na afghánské straně hranice," řekl člen afghánského Talibanu pákistánskému deníku Express Tribune.

V červenci zveřejněno poselství

Podle jiných zpráv mullu Umara usmrtili v červenci 2013 jeho spolubojovníci. Jedno z odštěpeneckých křídel Talibanu počátkem července sdělilo, že mulla Umar byl zabit veliteli Talibanu mullou Muhammadem Mansúrem a Gulem Aghou.

Na internetu bylo nicméně v polovině tohoto měsíce zveřejněno poselství, v němž mulla Umar podpořil mírové rozhovory Talibanu s vládou v Kábulu. V prohlášení uvedl, že jednání jsou legitimní a jejich cílem je ukončení okupace země mezinárodními silami. Nebylo ovšem možné ověřit, zda toto poselství, které nebylo doprovázené zvukovou nahrávkou či videozáznamem, pocházelo skutečně z úst šéfa Talibanu.

Nejmenovaný pákistánský bezpečnostní činitel podle AP zprávy o smrti mully Umara označil za „spekulace" určené k překažení mírových rozhovorů Talibanu s vládou. Nejnovější zpráva o smrti mully Umara totiž přišla krátce před plánovaným druhým kolem oficiálních mírových jednání, které se zřejmě uskuteční v pátek.

Taliban tuto informaci tenkrát popřel

Umarova smrt by mohla zkomplikovat mírový proces, protože hnutí je údajně rozděleno v názoru, zda s Ghaního vládou jednat, nebo pokračovat ve válce, a Umar byl vnímán jako sjednocující postava. Podle jednoho z bojovníků Talibanu, citovaného agenturou Reuters, jistá frakce uvnitř Talibanu prosazuje jako Umarova nástupce jednoho z jeho synů. Jiná by chtěla do čela Muhammada Mansúra, který patří ke stoupencům mírových rozhovorů.

Prezidentský palác v dnešním prohlášení k úmrtí mully Umara vyzval protivládní povstalce k účasti na mírových jednáních. „Afghánská vláda je přesvědčena, že půda pro mírové rozhovory je nyní pevnější, než tomu bylo v minulosti, a proto vyzývá všechny ozbrojené opoziční skupiny, aby využily příležitosti a připojily se k mírovému procesu,"

Umar byl na útěku od listopadu 2001, kdy mezinárodní koalice v čele s USA svrhla režim Talibanu v Afghánistánu, protože poskytoval útočiště teroristovi Usámovi bin Ládinovi, zodpovědnému za útoky na USA z 11. září 2001. Umar stál tehdy v čele země. Spojené státy vypsaly na jeho hlavu odměnu deset milionů dolarů.

Zprávy o smrti mully Umara se objevily v některých médiích například v roce 2011. Taliban tuto informaci tenkrát popřel s tím, že ji rozšířila americká rozvědka, která se nabourala do mobilních telefonů, e-mailových účtů a webových stránek Talibanu. Afghánská špionážní agentura NDS loni v listopadu oznámila, že mulla Umar zřejmě již nežije a že jeho hnutí se rozštěpilo na tři frakce.